середа, 05 листопада 2014 12:55

Політика Обами стане жорсткішою по відношенню до Росії - експерт

Політика Обами стане жорсткішою по відношенню до Росії - експерт
Фото: УНІАН

Політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач позитивно оцінює перемогу республіканців в обох палатах Конгресу США.

"На жаль позиція президента Обами була занадто обережною по відношенню до Росії та в питанні мілітарної підтримки України, - каже він в коментарі Gazeta.ua. - Тому я розцінюю факт перемоги республіканців як позитивно потенційний для України. Проте не потрібно перебільшувати його значення. Бо зовнішня політика США більшою мірою визначається президентом і його адміністрацією. Але враховуючи необхідність дворічної взаємодії демократа Обами з республіканським Конгресом, позиції сторін у зовнішній політиці будуть наближатися одна до одної. І зовнішня політика адміністрації Обами, зокрема по відношенню до Росії, стане дещо жорсткішою і рішучішою, ніж була дотепер".

Експерт також вважає, що Обама буде змушений підписати закон щодо військової допомоги Україні.

"У грудні в Конгресі будуть розглядатися питання щодо підтримки свободи в Україні ("Акт на підтримку свободи України — 2014" - ред.), які пройшли комітетські слухання ще до виборів. Можемо сподіватися, що відповідний закон буде проголосований у Конгресі. І Обама буде змушений його підписувати. А там йтиметься і про надання Україні допомоги зброєю, і про надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО", - прогнозує Горбач.

Він також сумнівається, що Путін публічно реагуватиме на результат виборів в США. "Його реакція буде на дії США по відношенню до Росії. Якою конкретно вона буде, - важко прогнозувати. Принаймі, здаватися Путін не збирається", - сказав експерт.

Нагадаємо, що Республіканська партія вперше з 2006 року отримала більшість в Конгресі США. В Сенаті республіканці отримали 52 місця з 100, а в Палаті представників - 218 місць із 435, що забезпечило їм більшість.

Законопроект "Акт на підтримку свободи України - 2014" передбачає розширення санкцій проти Росії, збільшення допомоги для України, в тому числі надання летальної зброї, а також присвоєння Україні, Молдові та Грузії статусу головного партнера США поза блоком НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Політика Обами стане жорсткішою по відношенню до Росії - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути