середа, 07 листопада 2012 13:13

Політика Обами щодо України не зміниться. І надалі буде на 200-му місці серед пріоритетів - екс-посол

Політика Обами щодо України не зміниться. І надалі буде на 200-му місці серед пріоритетів - екс-посол
Юрій Щербак: США не буде жорсткіше реагувати на режим Януковича. Фото: www.radiosvoboda.org

Україна в пріоритетах США займає 200-те місце, і після переобрання Барака Обами в українсько-американських відносинах нічого не зміниться.

Про це Gazeta.ua сказав директор Інституту сталого розвитку, колишній посол України в США Юрій Щербак, коментуючи попередні результати президентських виборів в США, за якими перемогу отримав чинний голова держави Барак Обама.

"Я дуже шкодую, що кандидат від республіканців Мітт Ромні програв. Мені здається, що він значно адекватніша постать для США, як для внутрішньої, так і для зовнішньої політики. Але факт є фактом, Обама виграв", - наголосив він.

Екс-посол переконаний, що Обама виграв за рахунок своєї соціалістичної політики.

"Соціалістична політика полягає в тому, що майже половина американців сидять на різних дотаціях, продуктових і грошових допомогах. Через це зараз Америка розколена дуже серйозно. В чомусь це нагадує і Україну. По-різному, звичайно. Але в США зараз існує дуже глибокий розрив між середнім класом, тобто тими хто тяжко працює і заробляє свої гроші, класом підприємців, та з другого боку - класом тих людей, які майже не працюють, але отримують дуже непогану допомогу з боку держави", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Барак Обама впевнено перемагає на виборах президента США

Щербак зазначив, що крім цього були і інші фактори, які допомогли Обамі виграти. Водночас, він наголосив, що провальною була і зовнішня політика Обами.

"Зовнішня політика Обами була повністю провальною, майже не було жодних досягнень у цій сфері, - підкреслив екс-посол. - Щодо України, то вона була десь на 200-му місці серед американських пріоритетів. Якщо згадати початок 90-х років, то ми були на 3-2 місці, то це суттєва різниця. Але це стосується не тільки України, а й усього східноєвропейського регіону. Обама не міг також вибудувати адекватну політику щодо Росії, яка стала зараз дуже антиамериканською країною. Не зміг він і подолати виклики близько-східного регіону, де назріває дуже серйозний конфлікт, не виключено, що навіть збройний, між Ізраїлем та Іраном, який рветься до ядерної зброї".

Тому, за його словами, зараз, вже після виборів, Обама зіштовхнеться з дуже серйозними проблемами як в середині країни, так і за її межами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міт Ромні проголосував за себе на президентських виборах у США

"Обама завтра прийде в кабінет і перед ним постануть дуже жорсткі проблеми: що робити із зовнішньою та внутрішньою політикою США. І це буде якраз той момент істини, коли він повинен буде задуматися над не дуже веселими підсумками своєї політики", - наголосив він.

Водночас, Щербак не виключає, що політика Обами може і змінитися: "Він зараз не залежить від виборців, перед ним ще 4 роки. І він або ввійде в історію або як успішний президент, або як лузер. Тому я думаю, що будуть певні корективи в його політиці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди Обами вже святкують перемогу

Однак політика США щодо України навряд чи зміниться, вважає Щербак: "Не буде драматичних жестів, скажімо в бік більш жорсткого відношення до режиму, який зараз править в Україні, і до його антидемократичної позиції. Будуть певні заяви, на кшталт тих, які вже пролунали у зв'язку з антидемократичної політикою та нашими виборами. Такі заяви будуть лунати і надалі. Але щось серйозне, драматичне я поки не передбачую".

Зараз ви читаєте новину «Політика Обами щодо України не зміниться. І надалі буде на 200-му місці серед пріоритетів - екс-посол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути