пʼятниця, 02 грудня 2022 17:39

Покарання злочинців РФ за звірства в Україні: Боррель розповів деталі

Покарання злочинців РФ за звірства в Україні: Боррель розповів деталі
Високий представник ЄС Жозеп Боррель назвав три чинники у притягненні Росії до відповідальності. Фото: eastnews.ua

Європейський Союз надає допомогу у розслідуванні російських звірств в Україн та координує міжнародні зусилля для притягнення до відповідальності винних.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель сказав про це під час конференції "Спільні дії із завершення безкарності Росії та забезпечення правосуддя для жертв".

"Дозвольте мені розпочати з пошани спротиву, який український народ чинить російській агресивній війні. Ці жахливі звірства та воєнні злочини не можуть та не будуть залишатися безкарними. ЄС залучений до роботи з Україною та із міжнародними партнерами, щоб забезпечити відповідальність за злочини, що були скоєні під час російської війни проти України", – наголосив він.

Ця робота має три головні напрями.

Перший – це підтримка Міжнародного кримінального суду та його центральної ролі у розслідуванні воєнних злочинів та злочинів проти людства. Боррель відзначив роботу головного прокурора МКС.

"По-друге, ми надаємо підтримку Офісу генерального прокурора України, у зборі доказів, у тренуваннях для слідчих. Ми робимо це через наші представництва, Дорадчу місію ЄС в Україні, Євроюст та Дорадчу групу з особливо важких злочинів", – сказав високий представник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін ослабнув після поразок в Україні – The Washington Post

Третій напрямок – це підтримка зусиль України для забезпечення відповідальності за злочин агресії. Це стосується заклику президента Володимира Зеленського щодо встановлення Спеціального трибуналу зі злочину агресії.

Цей трибунал має отримати підтримку ООН. Відповідні пропозиції представили на розгляд країн-членів Європейського Союзу високим представником ЄС та президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

"Наше фінальне слово щодо відповідальності - це фінансова відповідальність. Свою ціну Росія має сплатити також за руйнування України. На цей час країни-члени заморозили близько 19 мільярдів євро активів, що належать російським олігархам та іншим прихильникам президента Путіна. Близько 300 мільярдів євро резервів російського центробанку були заблоковані. Хоча слова "заморожені" та "заблоковані" не означають "конфісковані", ми вивчимо правові шляхи, щоб переконатися: Росія заплатить за відбудову України", – наголосив Боррель.

США поки що не вважають корисним визнання Росії спонсоркою тероризму. Але виступають за подальші санкції та експортні обмеження для РФ. Під час телефонного брифінгу про це сказала постійна представниця США при НАТО Джуліан Сміт.

Парламентська асамблея НАТО 21 листопада визнала Росію державою-терористом. Там також закликали створити спеціальний Міжнародний трибунал щодо агресії РФ проти України.

Зараз ви читаєте новину «Покарання злочинців РФ за звірства в Україні: Боррель розповів деталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути