середа, 30 листопада 2022 19:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін ослабнув після поразок в Україні – The Washington Post

Путін ослабнув після поразок в Україні – The Washington Post
Від Путіна дистанціюються, пише The Washington Post. Фото: Getty Images

Провали країни-агресорки Російської Федерації у війні проти України знижують вплив президента РФ Володимира Путіна на регіональних союзників. Зокрема, на країни Центральної Азії.

Найбільше помітні зміни в Казахстані, який зміцнив свої зв'язки з Китаєм, Туреччиною та Європою, а також залучив сотні західних компаній. Про це повідомило американське видання The Washington Post.

Видання пише про "слабкість Путіна перед сусідами", які "Москва довгий час розглядала як частину сфери колишнього радянського впливу".

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв проводив зустріч із президентом Франції Еммануелем Макроном, нагадали.

Його візит у Париж відбувся після поїздки президента Узбекистану Шавката Мірзієєва минулого тижня, а також після саміту Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), що завершився звинуваченнями прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна у відсутності підтримки в конфлікті з Азербайджаном.

Крім того, схоже, він вирішив дистанціюватись від Путіна під час групового фото.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США ввели нові санкції щодо РФ

Хоча вибори у Казахстані, за підсумками яких переобрано Токаєва, назвали неконкурентними, Європа продовжує загравати з цією країною. Європа шукає альтернативні джерела енергії для заміни російської нафти.

У жовтні президент Європейської ради Шарль Мішель відвідав країни Центральної Азії. А цього місяця там побував із візитом голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Колись самовдоволений Путін змусив на себе чекати протягом 14 хв. британську королеву Єлизавету ІІ.

Проте на вересневому саміті Шанхайської організації все було навпаки – вже Путін протягом кількох ганебних хвилин чекав лідерів Індії, Туреччини, Азербайджану і Киргизстану.

Видання пов'язує це з тим, що Путін підірвав довіру до себе невиправданим вторгненням в Україну. Росія має вигляд держави, що прагне домінувати над сусідами, тоді як події показують спустошеність її армії.

Токаєв оголосив про диверсифікацію нафтових маршрутів, заморозив низку проєктів із РФ і прийняв десятки тисяч росіян, що втекли від мобілізації, повідомляє ЗМІ.

20 листопада у Казахстані відбулися позачергові президентські вибори. За Токаєва проголосували 81,31% виборців. Його конкуренти набрали значно менше голосів.

Позачергові вибори президента Токаєв призначив у вересні. Заявив, що ці вибори мають "дати старт кардинальному перезавантаженню всієї політичної системи країни".

У вересні парламент Казахстану змінив Конституцію. Столиці повернули назву Астана, а президента обиратимуть лише на один семирічний термін.

На інавгурації Токаєв заявив, що "приділятиме увагу стратегічному партнерству" з США, ЄС і Близьким Сходом.

Зараз ви читаєте новину «Путін ослабнув після поразок в Україні – The Washington Post». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути