середа, 27 лютого 2013 14:28

Погребинський радить "регіоналам", які не можуть ходити у Раду, голосувати у скайпі

Погребинський радить "регіоналам", які не можуть ходити у Раду, голосувати у скайпі
За словами політолога, треба змінювати Конституцію так, щоб можна було приймати рішення більшістю від присутніх у Раді. Фото: elektorat.te.ua

"Регіоналам" треба ініціювати зміни до Конституції, які б дозволили голосувати у скайпі.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Михайло Погребинський.

"У тому, щоб "регіонали" дотримувалися своєї обіцянки критично зацікавлена опозиція. Вони не мають своєї більшості, закони приймати не можуть, для них сам порядок, коли владі треба буде привести людей - вигідний. Для Партії регіонів - це домашнє завдання як щось зробити з людьми, які не ходять. Це - дуже складно, оскільки вичистити ряди партії повністю від підприємців - неможливо. Якщо опозиція мала у парламенті 230 мандатів, у них була б та ж проблема. Адже серед такої кількості є куплені місця. Їх придбали не для того, щоб ходити у Раду і займатися дурницями, це для них несерйозна справа", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонали" вдадуться до кнопкодавства, якщо виникне "революційна необхідність" - Палій

Політолог вважає, що Партія регіонів буде йти різними шляхами налагоджувати дисципліну і шукатиме можливості для дистанційного голосування.

"Якщо у нас у Кримінальному кодексі затверджена можливість відеоконференції для свідка, то чому не можна так проголосувати? Але для цього потрібна згода Конституційного суду. От він сидить на Мальдівах, але у скайпі  натискає кнопку "за". Таке потрібно взяти на озброєння Партії регіонів. Дозволу опозиції тут не потрібно. Якщо суд затвердить, що це не суперечить Конституції, то такий спосіб голосування можна буде брати на озброєння. Вони ж підписали домовленість тільки про те, що будуть голосувати одноосібно, як саме - не уточнювалось. Якщо депутат це робить у скайпі - він же не передає свій голос комусь іншому. Його присутність могла б засвітитися на парламентському екрані. Буде нехай 50 квадратиків - депутатів, які не у сесійній залі. Чому ні, якщо це критично важливо. Крім того, напевне внесуть пропозицію, щоб голосування відбувалися лише в один день. "Регіонали" не будуть порушувати домовленість. Адже тоді буде можливість скасувати голосування", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати домовилися про персональне голосування

Політолог також зауважив, що українському парламенту необхідна системність у прийнятті рішень Радою, яка існує у всіх країнах Євросоюзу.

"Більшістю присутніх приймають усі рішення. Наприклад, розглядають законопроект про заборону куріння. Якщо депутата цікавить ця проблема - він приходить і голосує. Якщо ні - законопроект ухвалюють без нього ті, кому це важливо", - розмірковує він.

Погребинський також додав: "Вимоги опозиції - це був заклик до італійського страйку: давайте працювати так, щоб більшість не могла приймати рішення, щоб неможливо було працювати. Хоча необхідність у цьому була. Якщо ви прийшли до парламенту - то працюйте, а не влаштовуйте клоунаду з Чечетовим. Результат буде. Рада нарешті запрацює. Хоча треба змінювати Конституцію так, щоб можна було приймати рішення більшістю від присутніх".

Зараз ви читаєте новину «Погребинський радить "регіоналам", які не можуть ходити у Раду, голосувати у скайпі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути