четвер, 19 вересня 2019 16:32

Чому оцінювачі бояться реформи ринку оцінки нерухомості

Чому оцінювачі бояться реформи ринку оцінки нерухомості
Журналіст Сергій Лямець спрогнозував розвиток ринку оцінки нерухомості після проведення реформи. Фото: Ub.ua

На ринку оцінки нерухомості назріває скандал. Спільнота оцінювачів та підтримуючі їх активісти різко виступають проти законопроекту №2047-1, який зареєстрований у Верховній Раді. У законопроекті пропонується закрити оцінювачам доступ до угод з нерухомістю. Замість них усі фінансові операції з нерухомістю будуть оцінюватися через електронні майданчики, під'єднані до бази ФДМ. Оцінювачі ратують за якнайшвидше прийняття іншого законопроекту - №2047, який ліквідує авторизовані торгові майданчики і дає право оцінювачам безпосередньо працювати з Єдиною електронною системою оцінки Фонду держмайна України.

Про це в блозі на "Українській правді" пише журналіст і блогер Сергій Лямець.

На думку автора, головне питання в тому, хто буде заробляти на більш ніж 700 тисячах операцій в рік. Оцінювачі відчайдушно б'ються за ринок, залучаючи до боротьби активістів і розповідаючи про корупцію в діючій системі. Хоча самі ж оцінювачі серйозно підмочили репутацію професії, роками занижуючи реальну вартість об'єктів заради особистого збагачення. У 2018 році ФДМУ запустив Єдину базу звітів про оцінку, всередині якої з'явився блок порівняння цін. Після цього лазівка ​​по штучному заниженню оцінки вартості об'єктів була практично закрита. Нова система, як вважає автор, технологічно дуже схожа на ProZorro. Тому її критика з боку оцінювачів викликає сумніви в упередженості. Крім того, запуск Єдиної бази дав солідний фінансовий результат: за рік нова система оцінки принесла держбюджету понад 9 млрд грн.

Міркуючи про причини протесту оцінювачів проти законопроекту №2047-1, автор зазначає: "Причин дві. Перша - оцінювачів усувають як клас. Їх не знищують взагалі, але з нерухомістю працювати - забороняють. Доведеться або самим ставати електронними майданчиками, або втрачати професію. Розумію, це прикро. Ти стільки років навчався і заробляв, і тут тобі вовчий квиток. Мабуть, це навіть несправедливо. Хоча, як сказати. Якщо ти стільки років намахував бюджет, а тут раптом заговорив про справедливість - хотілося б поговорити про це... Друга причина - є ризик монополізації ринку майданчиків. Що оцінювачі, якщо захочуть зробити свій майданчик, просто не зможуть його зареєструвати. Є такий ризик. Щоб уникнути його, потрібно додатково врегулювати процес реєстрації майданчиків".

На думку автора, дворівневі системи оцінки (№2047-1) краще однорівневих (№2047). Останні, як наприклад, мін'юстівська "СЕТАМ", призводять до монополії і непрозорості.

"Тобто, з однорівневою системою ми ризикуємо отримати типово українське явище - якийсь корупційний міжсобойчик. Чи можуть в ньому брати участь оцінювачі? А що, ви сумніваєтеся?", - запитує блогер.

Дворівневі системи, навпаки, завжди дають більше можливостей для контролю з боку клієнта. Також, як вважає автор, ліквідація електронних майданчиків, яка пропонується в №2047, не вигідна клієнтам. Їм доведеться спочатку шукати оцінювача і домовлятися з ним, а вже потім йти реєструвати угоду з нерухомістю. Якщо майданчики зберегти (№2047-1), то клієнту достатньо прийти до нотаріуса - і він все зробить. Причому, внесе в систему дані за шаблоном.

Незважаючи на різницю в підходах до реформи ринку оцінки, автор переконаний, що депутатів об'єднує бажання подолати корупцію. В першу чергу, поламати чинну систему, яку в ЗМІ часто пов'язують з нардепом Антоном Яценком. "Депутати "Слуги народу" хочуть виписати все так, щоб корупції не було".

Зараз ви читаєте новину «Чому оцінювачі бояться реформи ринку оцінки нерухомості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути