середа, 15 січня 2020 10:44

"Чому квартиру можеш продати чи купити, а землю ні?" – соціолог

"Чому квартиру можеш продати чи купити, а землю ні?" – соціолог
Без ринку землі не можемо рухатися, каже Ірина Бекешкіна. Фото: rbc.ua

Законодавчо врегульований ринок землі країні потрібен. У цьому питанні влада мало комунікує із суспільством.

Про це Gazeta.ua сказала соціолог Ірина Бекешкіна.

"Страшилки йдуть роками. У думках людей сформувалося, що земля –сакральне, продавати її – це продати батьківщину. Але земля – це й засіб виробництва. Коли українців запитали: чи повинно бути право її продати, 50% відповіли "Так", 30% – "Ні". Люди стали мислити зовсім в іншому напрямку. А чому квартиру можеш продати чи купити, а землю ні? І це теж відсутність комунікації з боку влади.

Лишається небезпека, що буде, як із великою приватизацією 90-х. Треба не допустити, щоб кілька осіб скупили всю землю через підставних осіб. Кажуть, можна не більше 10 тисяч гектарів в одні руки. А чи можна членам родини? Бо так 200 тисяч можна назбирати.

Насправді ринок вже є, тільки тіньовий

Без ринку землі не можемо рухатися. Насправді він є, тільки тіньовий, законодавчо не врегульований. Що таке оренда на 49 років? Це купівля, притому у розстрочку, за низьку ціну і скільки завгодно. Парламент має проаналізувати всі небезпеки й запобігти їм.

Продуктивність праці треба піднімати, зокрема у сільському господарстві. Давати можливість працювати фермерам. Наприклад, купити сучасну техніку через кредит під заставу землі.

Зеленський продовжує перебувати у стані перемоги. Великих збурень у разі ухвалення закону не буде. Тимошенко була дуже активною, здавалося, це її коник. Але цьогоріч її взагалі не чутно. Де вона, до речі?" – каже Ірина Бекешкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінили закон про ринок землі перед фінальним розглядом

У листопаді 2019-го Верховна Рада підтримала законопроєкт щодо обігу земель сільськогосподарського призначення у першому читанні, тепер він має пройти друге. Комітет розглянув близько 4 тис. правок.

Обмеження для купівлі землі в одні руки пропонують на рівні 10 тис. га.

Зараз ви читаєте новину «"Чому квартиру можеш продати чи купити, а землю ні?" – соціолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути