Ексклюзиви
вівторок, 12 липня 2011 21:43

По мажоритарці будуть балотуватися небідні кандидати - експерт

По мажоритарці будуть балотуватися небідні кандидати - експерт

Перехід від пропорційної до змішаної системи влади, на думку експертів, вигідний для влади, яка таким способом зможе зберегти за собою більшість у парламенті. Також змішана система набагато вигідніша олігархам, які, використовуючи свої ресурси, будуть в нерівних умовах з іншими кандидатами до парламенту.

Голова правління громадської мережі "Опора", 29 років, Ольга Айвазовська.

Навіщо владі змішана система?

- Змішана мажоритарно-пропорційна система вже використовувалася в Україні під час виборів до ВРУ у 1998 та 2002 рр., 2010 - вибори до місцевих рад, сільських селищних, міських голів. Проблема цієї формули розподілу мандатів в її несправедливості по відношенню до кандидатів та виборців, можливістю маніпулювати результатами волевиявлення, результативного використання адміністративного ресурсу. Так, пропорційна частина, коли громадяни голосують за партійний список, передбачає марнування голосів громадян, зокрема тих, які проголосували за малі політичні сили, що не подолали прохідний бар'єр.

Відсотки отримані від таких партій перерозподіляються між переможцями. Натомість, мажоритарна частина, коли виборці голосують в одномандатних мажоритарних виборчих округах, визначає переможця за системою відносної більшості. Тобто, якщо за кандидата N проголосував один виборець,  а за Х - 2, то перемагає другий. Тож, дві частини виборчої системи ставлять в нерівні умови кандидатів, в тому числі і в питаннях формування виборчих комісій окружного рівня, ведення агітації тощо.

Що вигідніше партіям?

- Політично змішана система завжди цікавіша партіям влади. Так, за пропорційною частиною можна зібрати максимальну кількість голосів за ідеологічним чи програмним принципом, а необхідну для формування умовної парламентської більшості в "ручному режимі" добрати в мажоритарних округах. Результати голосування за партійний список можна передбачити відповідно до рейтингів політичних сил, а от їх успіхи в мажоритарних округах може визначати система підкупу виборців, тиск з використанням адміністративного ресурсу, який зосереджено в руках влади.

Кому вигідна мажоритарна cкладова виборчої системи?

- Організація виборчих кампаній в одномандатних мажоритарних виборчих округах є значно дорожчою для кишені окремого кандидата, порівняно з тими, що йтимуть на вибори у партійному списку. Тож, по мажоритарці будуть балотуватися небідні кандидати, а відомі обличчя партії підніматимуть рейтинг політичної сили у списку. Щодо влади, то адміністративний тиск на рівні округу є більш сфокусованим та результативним ніж в межах всією України.

Зараз ви читаєте новину «По мажоритарці будуть балотуватися небідні кандидати - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути