четвер, 15 травня 2008 12:05

План Васюника, який готова виконати Тимошенко (ПОВНИЙ ТЕКСТ ЗАЯВИ)

У середу, 14 травня, віце-прем"єр-міністр України Іван Васюник запропонував тижневий план дій для подолання кризи у діяльності демократичної коаліції.

Про це йшлося у заяві, яку він зробив за дорученням членів уряду від блоку НУ-НС на засіданні Кабінету міністрів.

Під час виголошення заяви сталася невелика суперечка між прем"єром Юлією Тимошенко і міністром молоді та спорту Юрієм Павленком та віце-прем"єром Іваном Васюником. На пропозиції віце-прем"єра Тимошенко відреагувала дещо скептично, проте визнала свою готовність слідувати цьому плану.

– Іване Васильовичу, я готова виконати складний план, готова провести всі етапи переговорів, - сказала Тимошенко. – Єдине, якщо ви оголосили цей план, то візьміться його організувати! Я хотіла би побачити, як у вас вийде!


Згодом на прес-конференції в Кабінеті міністрів Юлія Володимирівна визнала пропозицію Васюника "чіткою та конструктивною програмою з налагодження співпраці, відповідних зустрічей". Тимошенко також повідомила, що цілком підтримує пропозиції віце-прем`єр-міністра.

Зараз пропонуємо Вашій увазі повний текст Заяви, виголошеної Іваном Васюником на засіданні Кабміну від 14 травня

Заява

Ми маємо всі підстави визнати нинішній етап у діяльності демократичної коаліції та сьогоднішньої української влади як кризовий.

Політика чвар, інтриг, взаємопоборювання, протистояння інститутів Президента та Уряду себе вичерпала. Переможців не буде, а програють Держава та народ України.

Театр взаємозвинувачень, пошуків внутрішніх та зовнішніх ворогів нам мало що дасть. Причину негараздів треба шукати в першу чергу у своїх помилках, які ще не пізно виправити.

Якщо ми всі справді любимо Україну, то мусимо визнати: ядром наших прорахунків є відсутність порозуміння.

Тому наша подальша співпраця та функціонування залежить від здатності знайти порозуміння, добре пам"ятаючи на основі чого виник Майдан та як наслідок – демократична влада.

Потрібна довіра, навіть якщо комусь вона не до вподоби, потрібна співпраця, а не конфронтація. Врешті-решт, ми отримали владу, щоб служити народу, а не щоб з"ясовувати - хто розумніший, хто чесніший, хто більший патріот, а хто не так розуміє національні інтереси.

Пропоную такий план дій.

Перший етап (3 дні). На принципах рівного представництва має бути сформована переговорна Група із депутатів коаліції та членів Уряду для вироблення пропозицій щодо виходу з кризи.

Головне завдання групи - дійти консенсусу щодо:

1.термінового ухвалення нової редакції закону про Кабінет Міністрів та пакету першочергових законопроектів відповідно до коаліційної угоди між БЮТ та НУНС;

2.розгляду Урядом вже на наступному засіданні змін до закону про Державний бюджет на 2008 рік із невідкладним внесенням до Верховної Ради;

3.проведення позачергового засідання Уряду з розглядом стану та пріоритетів економічної політики Уряду та розробки пакету антиінфляційних законів;

4.упорядкування процедури призначення регіонального керівництва у відповідності до Конституції та законів України;

5.термінового ухвалення принципових кадрових рішень, насамперед щодо Фонду державного майна, Антимонопольного комітету, Держкомтелерадіо;

6.інших принципових питань, визначених сторонами.

При цьому сідаючи за стіл переговорів, сторонам необхідно визнати, що єдиною базою досягнення консенсусу з тих чи інших проблемних питань є положення Коаліційної угоди. Переговорна група має підготувати календарний план реалізації даної угоди на період щонайменше до кінця 2008 року.

Розгляд такого непростого питання як ухвалення змін до Конституції пропонується відкласти. Припущення, що зміни до Основного закону можуть бути внесені без погодження із партнерами по коаліції і водночас коаліція буде збережена, є щонайменше недалекоглядними.

Другий етап (1 день). Пропозиції Групи мають бути розглянуті на зборах коаліції та членів Уряду разом з Президентом та Прем"єр-міністром. Розмова має бути абсолютно відвертою, без затикання ротів, доки кожен не почує думку іншого, і доки кожен зможе висловитися. Бо однією з найважливіших причин сучасної кризи є нещирість, закритість, інтриги та кулуарність.

Третій етап (2 дні). Група за результатами обговорення виробляє остаточні пропозиції.

Четвертий етап (1 день). Після цього на зборах коаліції за участю Президента, Прем"єра та членів Уряду мають бути ухвалені рішення, які прокладуть шлях для вирішення всіх гострих питань та відновлять нормальне функціонування всіх державних інституцій.

Переконаний, що цей процес мають супроводжувати щоденні переговори Президента та Прем"єра віч-на-віч.

В підсумку, ми втратимо тиждень, але зрештою Україна виграє роки.

Головне – повернути довіру!

Іван Васюник,

Віце-прем"єр-міністр України

Газета по-українськи 
Фото: Андрій Єловіков
Зараз ви читаєте новину «План Васюника, який готова виконати Тимошенко (ПОВНИЙ ТЕКСТ ЗАЯВИ)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути