пʼятниця, 20 лютого 2015 18:24

Після України Путін візьметься за Білорусь - експерт прогнозує третю світову у вересні

Після України Путін  візьметься за Білорусь - експерт прогнозує третю світову у вересні
Фото: REUTERS

Російський історик Юрій Фельштинський вважає, що Володимир Путін не зупиниться на досягнутому і третя світова може розпочатися у вересні. Після України Путін візьметься за Білорусь.

Про це він розповів в інтерв'ю польському виданню "Polska Times" з приводу виходу перекладу його книги "Третя світова війна? Битва за Україну".

Фельштинський: У польському назві моєї книги - "Третя світова війна? Битва за Україну" - є знак питання. В українському виданні, яке вийшло російською мовою в Києві, питання немає. Але коли мені показали обкладинку польського видання, і я побачив знак питання, я подумав, що це дуже хороша ідея. Тому що для України третя світова війна вже почалася. А для Польщі вона ще під питанням. Почнеться світова війна? Я вважаю, що є два сценарії. Якщо Україні буде надана допомога і вона буде в змозі протистояти російській агресії, то Європа і, як наслідок, світ - уникне третьої світової війни. Якщо Україні не буде надана допомога і Росія завоює її, то ми опинимося перед небезпекою війни.

"Polska Times": Яку допомогу Європа і Америка повинні надати Україні, щоб уникнути цієї війни?

Фельштинський: Пам'ятайте - коли російські війська увійшли в Крим, то американці і європейські країни, Франція і Німеччина, голосно і ясно заявили про дві речі: по-перше, що Крим - це скоріше російська земля, і що це українсько-російський конфлікт; і по-друге, що ні Америка, ні Європа не будуть надавати військову допомогу Україні. Так було сказано на самому початку. З того часу минуло 11 місяців, і адміністрація Обами і європейські уряди - не всі, але частина - а також військове командування НАТО кажуть, що якщо дипломатія зазнає невдачі, Україна одержить військову допомогу. Це результат, який Путін досяг після перших 11 місяців своєї агресії. Зрозуміло, що Україні потрібна військова і фінансова допомога. Це ціна, яку Європа та Америка повинні заплатити, щоб не було третьої світової війни. Якщо не заплатять, третя світова війна безумовно спалахне.

"Polska Times": А чому ви гадаєте, що ця війна спалахне саме у вересні?

Фельштинський: Тому що нинішнє мінське угода - лише тактична перепочинок. Це не укладення миру, але перерву, щоб усі могли оцінити ситуацію. І я думаю, що навесні-влітку 2015 буде чергова хвиля російської агресії. Якщо Україна буде окупована Росією до вересня, то ми напевно будемо рухатися в бік війни. І це тому, що наступним очевидним кроком Путіна у війні буде Білорусь. Там буде здійснюватись операція, аналогічна кримської - це буде бліцкриг. В кінці вересня 2015 Росія буде на кордоні Прибалтики, Польщі та Західної України. А це означає ризик третьої світової війни.

"Polska Times": Атака на балтійські країни?

Фельштинський: Ви знаєте, коли Гітлер 1 вересня 1939 перетинали польський кордон, він не знав, що починає Другу світову війну. Він справді вірив, що Англія і Франція не почнуть велику війну за Польщу. І це незважаючи на те, що він знав, що існує міждержавна угода, за якою Англія і Франція повинні оголосити війну Німеччині. З Путіним так само - він знає, що НАТО повинна оголосити війну країні, яка нападає на члена альянсу. Путін вважає, однак, що НАТО не виконає цей обов'язок і не почне війну. І в цьому, на жаль, таїться загроза.

Зараз ви читаєте новину «Після України Путін візьметься за Білорусь - експерт прогнозує третю світову у вересні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути