Ексклюзиви
четвер, 20 вересня 2012 09:11

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Пинзеник: Визнання боргу корпорації ЄЕСУ державним - це нонсенс

Пинзеник: Визнання боргу корпорації ЄЕСУ державним - це нонсенс
Віктор Пінзеник вважає нонсенсом визнання боргу корпорації ЄЕСУ державним. Фото: orbita.dn.ua

Визнання комерційного боргу корпорації ЄЕСУ державним є нонсенсом і небезпечним прецедентом.

Про це повідомив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, коментуючи рішення суду щодо боргу корпорації "Єдині енергетичні системи України", повідомляє прес-служба "УДАРу".

"Українське законодавство, як і в усьому світі, розмежовує відповідальність держави і підприємств – держава не відповідає за зобов'язаннями підприємств, а підприємства не відповідають за зобов'язаннями держави, - наголосив економіст.

Екс-міністр зауважив, що комерційний борг може стати державним лише у випадку, коли він пройшов визначену законодавством процедуру отримання гарантії, а сам факт вступу гарантій в силу ув'язується з невиконанням боржником своїх зобов'язань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна програла суд Росії - уряд виплатить більше 3 мільярдів

З цих причин при оцінці боргу будь-якої країни у світі до прямого державного боргу (боргу інститутів держави) завжди додають гарантований борг (комерційний борг, щодо якого видана гарантія уряду). Бо останній – це потенційний державний борг.

На сьогодні (наявні на 01.08.2012 р. дані) прямий і гарантований борг - 497 млрд. грн., констатував Віктор Пинзеник. Склад цього боргу відомий. Перелік боргів і боржників веде Міністерство фінансів. "У цьому переліку ніколи не було заборгованості ЄЕСУ", - зауважив економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турчинов вважає, що влада сама "винесла" рішення суду по ЄЕСУ

"Якби цей борг був гарантованим, то невиконання боржником своїх зобов'язань призвело б до автоматичного вступу в силу державної гарантії, а невиконання зобов'язань державою вже давно мало б своїм наслідком дефолт".

"Я не бачу підстав для того, щоб за борги комерційної структури відповідав бюджет, тобто український вчитель, лікар, пенсіонер, військовий", - зазначив Пинзеник.

Нагадаємо, вчора Господарський суд Києва частково задовольнив позов Міноборони Росії до Кабміну по боргові корпорації "Єдині енергетичні системи України".

Зараз ви читаєте новину «Пинзеник: Визнання боргу корпорації ЄЕСУ державним - це нонсенс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути