Ексклюзиви
середа, 02 червня 2021 14:51

Пільгову іпотеку Зеленського блокують в Мінфіні - ЗМІ

Пільгову іпотеку Зеленського блокують в Мінфіні - ЗМІ
Програма доступного житла президента Володимира Зеленського опинилася під загрозою зриву. Фото: NovostroyCity

Через сумнівні кадрових призначення Міністерством фінансів керівництва профільної компанії "Укрфінжитло", програма доступного житла президента Володимира Зеленського (пільгові кредити під 7%) виявилася під загрозою зриву. До цього може бути причетний міністр фінансів Сергій Марченко, пише видання "Апостроф".

Журналісти нагадують, що "Укрфінжитлу" вже виділили 2 млрд. грн. Ще 20 млрд грн. повинні зайти після випуску Мінфіном цільових облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП). Станом на 31 травня, за даними Мінфіну, в рамках програм пільгової іпотеки було видано всього 351 кредит на загальну суму трохи менше 300 млн грн.

Така низька швидкість має кілька причин, пише видання. По-перше, про програму мало знають, банкіри неохоче її просувають, а у громадян все ще є побоювання, що проект закінчиться "на півдорозі". По-друге, Мінфін все ще не підготував необхідні документи для випуску цільових ОВДП, а значить - проект, по суті, поки без "живих" грошей. "Блокує випуск нібито особисто директор департаменту боргової політики Мінфіну Поліна Ярова з мовчазної згоди міністра Марченка", - йдеться в матеріалі.

Ще однією проблемою може стати об'єднання "Укрфінжитла" і фактично збанкрутілої Державної іпотечної установи, на якій висить близько 5 млрд грн боргів. "Замість того, щоб повністю сконцентруватися на видачі нових кредитів, керівництву компанії доведеться займатися ще й реструктуризацією боргів "напівмертвого родича", - зазначає видання.

Крім того, низка сумнівних кадрових рішень в самому "Укрфінжитлі" також негативно впливає на динаміку процесу видачі кредитів. В кінці квітня був "по-тихому" звільнений попередній глава компанії Василь Шкурак. Його декларацію тут же взяли на перевірку в список НАЗК, а за роботу компанії під його керівництвом взялася Держаудитслужба.

"На місце Шкуракова прийшов колишній заступник начальника Енергетичної митниці Віктор Катреніч, який раніше не мав відношення не те що до іпотеки, а взагалі до державних фінансів: КВЕДи його ФОПа, закритого відносно нещодавно в Івано-Франківську, припускають торгівлю запчастинами, овочами і фруктами, діяльність автомобільної СТО. Зате в оточенні міністра Сергія Марченко не приховують, що Катреніч - загальна креатура глави відомства і його зама Юрія Драганчука", - пишуть журналісти.

За інформацією видання, в заступники собі Катреніч взяв Людмилу Шемелінець - екс-директор юрдепартаменту (2011-2014), а потім перший заступник голови Держслужби земельного кадастру в уряді Арсенія Яценюка і Володимира Гройсмана, хоча в системі кадастру працювала ще з часів Януковича.

"Крім того, з подачі Марченка на посаду глави фактично ліквідованої Державної іпотечної установи в березні 2021 року заступив Єгор Притула - кадровий податківець з кінця 2000-х, який також активно працював при главі ДПС Віталія Захарченка в період президентства Віктора Януковича", - пише видання. У 2015 він був звільнений в результаті люстрації і пішов радником в "Укрексімбанк".

З посиланням на свої джерела в Мінфіні видання зазначає, що Катреніч, Шемелінець і Притула могли бути поставлені Марченком на іпотечну програму 7%, щоб мати можливість домовитися з девелоперами про "правильний" розподіл ресурсів, які будуть виділені на реалізацію проекту.

"Оскільки кредити будуть видаватися тільки на квартири в будинках не старше 2018 року, то у "свіжих" новобудов є багато шансів бути проданими саме через ці програми. Наприклад, "ходоки" на ринку вже нібито пропонують забудовникам передати в банки списки "неліквіду" ( квартир на останніх поверхах, з поганим видом або мінімальною інсоляцією, невдалими плануваннями), отримавши статус "преміум-партнера". У відомстві не виключають, що випуск цільових ОВДП буде розблоковано департаментом Поліни Ярової, коли закриється "підписка" з бажаючих гарантовано взяти участь в схемі продавців нерухомості", - резюмує видання.

Зараз ви читаєте новину «Пільгову іпотеку Зеленського блокують в Мінфіні - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути