неділя, 07 квітня 2024 20:55

Підполковник армії Швеції назвав два сценарії, за яких РФ може розколоти НАТО

Підполковник армії Швеції назвав два сценарії, за яких РФ може розколоти НАТО
У Росії є два сценарії розколу НАТО і розпалювання війни у Європі. Фото: ілюстративне

У Росії є два сценарії розколу НАТО і розпалювання війни у Європі.

Один з таких блискавичний напад на країни Балтії. Про це в інтерв'ю Liga.net розповів підполковник армії Швеції Йоакім Паасіківі.

"Мій улюблений варіант: Росія чинить тиск на острови Шпіцберген в Арктиці. Це норвезький архіпелаг. Він демілітаризований. Певні економічні активності там мають і Росія, і Норвегія", - сказав він.

На думку полковника, якщо росіяни спробують влаштувати провокації на Шпіцбергені - про що вони почали говорити кілька років тому - це стане викликом для тих членів Альянсу, які мають інтереси в Арктиці: США, Канади, Великої Британії, скандинавських країн.

"Але чи буде це проблемою для Туреччини? Для Чорногорії? Для решти Альянсу? Це може стати одним із способів тиску на НАТО та спробою його розколоти", - зазначив Паасіківі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Естонія знайшла ще мільйон снарядів для України - Forbes

Інший варіант, на його думку, - блискавичний напад на країни Балтії у поєднанні з серйозними ядерними загрозами.

Офіцер наголошує, що у війні з окремими європейськими країнами росіяни мають більше шансів, ніж проти всього Альянсу за підтримки США.

"Найбільший ризик - це НАТО, яке не викликає довіри. Наразі ми маємо досить надійний Альянс. Питання в тому, що буде після січня 2025 року. З новим президентом США. З угорським прем'єром Орбаном і словацьким прем'єром Фіцо, які повторюють ідеї Путіна в Євросоюзі та НАТО", - зазначив полковник.

Він впевнений, якщо Росія нападе на країну НАТО - вона програє, якщо Альянс буде єдиний.

"Можливо, з ядерною ескалацією, але програє. Це факт. Якщо ж їм вдасться зробити щось нижче "больового порогу" НАТО і ми не об'єднаємося, у них буде набагато більше шансів", - підсумував Паасіківі.

Москва регулярно залякує Фінляндію через її вступ до НАТО.

Росія таким чином намагається стримати розширення впливу Альянсу на інші країни та готує інформаційне підґрунтя для тривалого протистояння з НАТО. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадали, що МЗС РФ погрожувало Фінляндії, що нібито після вступу до НАТО вона "втратить свою незалежність в ухваленні зовнішньополітичних рішень".

Зараз ви читаєте новину «Підполковник армії Швеції назвав два сценарії, за яких РФ може розколоти НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути