Ексклюзиви
пʼятниця, 26 жовтня 2012 15:24

Підкуп виборців перевершив всі очікування: дійшли навіть до поповнення мобільного - КВУ

Підкуп виборців перевершив всі очікування: дійшли навіть до поповнення мобільного - КВУ
Олександр Черненко: Порівняння з президентськими та минулими парламентськими виборами - некоректне. Фото: glavcom.ua

Виборча кампанія 2012 року стала найбільш проблемною з 2004 року.

Як передає кореспондент Gazeta.ua, таку думку висловив голова Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко, представляючи результати спостереження за виборами у жовтні.

"Порівняння з президентськими та минулими парламентськими виборами - некоректне. Ці вибори варто порівнювати із кампанією 2002 року. Велика кількість проблем і зловживань пов'язані із поверненням мажоритарної системи. А масштаби перевершили наші очікування. Виборцям відкрито чи невідкрито від роздають гроші. Розвинулася система, яка на деяких округах може вплинути на результати виборів", - сказав Черненко.

Він зауважив, що якщо в 2002 році система підкупу тільки починалася, то сьогодні вона здійснюється більш технологічно: через поповнення рахунків мобільного зв'язку та електронні гроші. Але, за словами експерта, щодо цих фактів відкрита лише одна кримінальна справа у Луганську.

Черненко зауважив, що під час цієї виборчої кампанії фіксувалося масове скуповування замовних матеріалів у місцевих та центральних ЗМІ. Але "оскільки на джинсу страждали всі", то "об'єктивна картинка збереглася".

За даними КВУ, практика прямого та непрямого підкупу виборців залишається поширеною у більшості регіонів. При цьому підкуп виборців здійснюють як провладні так і опозиційні кандидати.

"Непрямий підкуп виборців у жовтні здійснювався не лише кандидатами чи їх представниками, але і афілійованими з кандидатами благодійними фондами", - підсумував Черненко.

Зараз ви читаєте новину «Підкуп виборців перевершив всі очікування: дійшли навіть до поповнення мобільного - КВУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути