вівторок, 23 жовтня 2012 13:33

Багато людей визнає за краще підкоритися владному тискові чи піддатися підкупу - Глава УГКЦ
5

Фото: Фото: Юлія РУДЕНКО

Голова Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) сказав, чому люди коряться владному насиллю, а також закликав напередодні виборів не дати себе зламати й голосувати згідно з власними переконаннями.

Слово Глави УГКЦ до тих, хто не наважується діяти згідно з волею сумління зачитали отці-душпастирі в усіх храмах на останній недільній Святій Літургії.

Зокрема в Монастирі Святого Василія Великого в Києві таке звернення Блаженнішого виголосив отець Роман Шуп'яний.

"Надто багато людей, навіть усвідомлюючи незаконність і аморальність маніпуляцій, визнає за краще підкоритися владному тискові чи піддатися примітивному підкупу, - йдеться в зверненні Святослава (Шевчука). - Чому? Відповідь на це питання одна – страх. Зокрема страх, що за відмову коритися маніпуляціям тебе виженуть з університету, страх втратити роботу, страх перед карою, яку можуть застосувати за потуранням органів влади негідні та жорстокі люди. Такий страх морально ламає людину, оскільки нашіптує їй: "Усі ці загрози реальні, вони висять над тобою вже тепер. Ти маленька людина, ніхто тебе не захистить – тобі краще підкоритися".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві в храмі УГКЦ діти помолилися за справедливі й морально чисті вибори

Блаженніший першим із можливих розв'язків, до якого може вдатися людина в цій ситуації, назвав такий: "Дати себе зламати і слухняно виконувати те, що від неї вимагають. Як вона після цього почувається – залежить від уразливості її серця. Комусь вдається приглушити голос свого сумління, але здебільшого прості люди терплять від такого насилля і відчувають тягар гріха".

Другий розв'язок, за словами Шевчука, це махнути на все рукою і не йти голосувати.

"У такому разі людина начебто й не вчинила нічого проти своєї совісті. Але чи справді діяла вона згідно з власним сумлінням? І третій розв'язок – це не дати себе зламати, голосувати згідно зі своїми переконаннями, хоч якими вони є. Така поведінка вимагає духовної сили, відваги та усвідомлення власної людської гідності", - зазначив глава УГКЦ.

Зараз ви читаєте новину «Багато людей визнає за краще підкоритися владному тискові чи піддатися підкупу - Глава УГКЦ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути