середа, 02 січня 2013 16:10

Перспективи МС для України залежатимуть від економічно-соціальної ситуації у 2013 році - експерт

Перспективи МС для України залежатимуть від економічно-соціальної ситуації у 2013 році - експерт
Володимир Фесенко не виключає, що Луценка у 2013 випустять. Фото: obozrevatel.com

Остаточна крапка в ратифікації Угоди про асоціацію з Євросоюзом може вже бути за результатами президентських виборів.

Таку думку висловив  політолог Володимир Фесенко.

Говорячи про перспективи підписання Угоди про асоціацію з ЄС у 2013 році, він наголосив, що це залежатиме як від позиції в ЄС, так і в самій Україні. Головне, на його думку, щоби хоча б частина вимог Європи була виконана.

"Зараз ще дискусія точиться навколо того, підписувати чи не підписувати цю Угоду. Ця дискусія іде, перш за все, в Європі, серед європейських політиків. Хоча мені здається, що керівництво ЄС зараз все ж таки схиляється до того, щоби її підписати, принаймні із зауваженням. Але дискусія є і всередині країни. Єдиної позиції в Україні і в українській владі щодо цього досі немає. Тому тут російський чинник гратими дуже сильну роль", - підкреслив він.

Водночас Фесенко додав: "Ратифікація Угоди може розтягнутися на декілька років. Я  думаю, що остання крапка в цьому процесі, скоріш за все, буде поставлена вже після президентських виборів, із врахуванням їхніх результатів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПР побачили, як в США та Євросоюзі почали захищати Україну

Відповідаючи на запитання, які вимоги ЄС українська влада таки може виконати, політолог наголосив: "Ризикну припустити, що якщо ми до листопада наступного року не підпишемо якусь принципову угоду про взаємодію з Митним союзом і  якщо ми виконаємо частину вимог ЄС, зокрема розробка і ухвалення нового виборчого кодексу, проведення судової реформи, плюс вирішення питання Тимошенко і Луценко, то Угода підписана буде".

Він додав: "Я не виключаю, що тут може бути нестандартний  варіант – Луценка можуть випустити, виконуючи рішення ЄСПЛ. Хоча він залишиться на гачку інших кримінальних справ. Але можуть звільнити, щоби продемонструвати певні  кроки вперед на зустріч ЄС. З Тимошенко буде складніше. Можуть почати виконувати рішення ЄСПЛ, переглядаючи цю справу в різних інстанціях. Але до цього можуть з'явитися нові судові вироки для Тимошенко, зокрема по справі ЄЕСУ. Тобто, по Тимошенко ситуація буде більш складна і неоднозначна".

Щодо стосунків з РФ, то, на думку експерта, навряд чи Росія піде на зустріч Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПР переконані: "Російський ринок нам близький ментально. А з ЄС у нас не складається"

"Ніякого часткового формату участі у Митному союзі немає. У крайньому разі може бути якась угода між Митним союзом і Україною чи угода про участь у  Євразес, а це таки "передбанник" до Митного союзу. Також можлива нова газова угода. Але тут все залежатиме від деталей. Можливо від  таких деталей, де будуть враховані інтереси певних осіб, а не міждержавні інтереси", - зауважив він.

Фесенко підкреслив: "Дуже серйозно впливатиме на процес соціально-економічна ситуація в Україні. Якщо ситуація погіршиться суттєво – то це може підштовхнути до підписання якоїсь угоди з Митним союзом".

Зараз ви читаєте новину «Перспективи МС для України залежатимуть від економічно-соціальної ситуації у 2013 році - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути