неділя, 16 вересня 2012 12:43

"Першу леді" червоних кхмерів відпустили на свободу

"Першу леді" червоних кхмерів відпустили на свободу
Фото: REUTERS

"Перша леді" червоних кхмерів Ієнг Тіріт 16 вересня вийшла на свободу після п'яти років під арештом, повідомляє Agence France-Presse. Суд Камбоджі визнав, що Тіріт, звинувачена в причетності до геноциду і злочинів проти людяності, не може бути піддана суду за станом здоров'я.

Вісімдесятирічна Тіріт страждає на хворобу Альцгеймера. За той час, поки вона перебувала під вартою, її стан значно погіршився, особливо в останні кілька місяців. У зв'язку з цим суд вирішив, що підстав тримати її в ув'язненні немає, проте звинувачення з неї зняті не будуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Першу леді червоних кхмерів" звинуватили в геноциді

Крім того, Тіріт була звільнена на певних умовах, поставлених стороною обвинувачення. Зокрема, вона буде зобов'язана двічі на рік проходити медичне обстеження, повідомить владі свою адресу і здасть паспорт та інші документи, щоб унеможливити її від'їзд з країни.

Ієнг Тіріт обіймала посаду міністра з соціального захисту в уряді Пол Пота в кінці 1970-х. Вона є одним з фігурантів справи проти лідерів червоних кхмерів, звинувачених у злочинах проти людяності. Крім Тіріт, обвинуваченими у справі проходять її чоловік Іенг Сари, який обіймав посаду міністра закордонних справ, екс-голова президії правлячої партії 80-річний Кхіеу Сампхан і головний ідеолог партії Нуон Чеа.

За роки диктатури Пола Пота, який перебував при владі в Камбоджі з 1975 по 1979 роки, були вбиті від півтора до двох мільйонів жителів цієї країни. Трибунал з розслідування злочинів режиму Пола Пота був заснований в 2003 році. На даний момент за ці злочини засуджено лише одну людину - колишнього главу в'язниці, в якій загинули близько 20 тисяч осіб, Канг Кек Леу. У 2010 році трибунал засудив його до 30 років в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «"Першу леді" червоних кхмерів відпустили на свободу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути