середа, 09 березня 2022 13:53

Спецтема: Війна Росії проти України

"Переговори із Росією потрібні Україні для кількох цілей" - дипломат

"Переговори із Росією потрібні Україні для кількох цілей" - дипломат
"Росія хоче захопити і знищити Україну. Перетворити її невідомо на що", - говорить Володимир Єльченко.Фото: facebook.com/profile.php?id=100072296021368

Переговори з Росією, які проходять у Білорусі, потрібні, щоб обговорювати гуманітарні коридори. Але на політичні ультиматуми Кремля погоджуватися не можна. Про це Gazeta.ua розказав дипломат Володимир Єльченко.

"Переговори завжди кращі, ніж їх відсутність. Інша справа - моя особиста думка, що з цими людьми нам немає про що розмовляти. Принаймні на нинішньому етапі. Але є важливі речі, які треба обговорювати - ті самі гуманітарні коридори. Якщо там обговорюють як зберегти життя людей, то це можна продовжувати. А глобальні політичні і стратегічні речі - це все не на часі. До того ж, Росія говорить мовою ультиматумів, на які Україна ніколи не піде. Наша головна надія зараз це не переговори, а Збройні сили та військова допомога з-боку Заходу", - каже Єльченко.

Трек переговорів треба тримати ще для того, щоб мати якісь контакти з Росією, наголошує дипломат.

"Принаймні для донесення якихось сигналів. Оскільки у нас зараз всі зв'язки перервані - немає посольств, регулярних контактів. Саме це і робиться на білоруському треку", - говорить Єльченко.

Представники Кремля, яких зараз відправляють на переговори, нічого не вирішують, каже дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни поступово виснажуються. Але наноситимуть ракетно-бомбові удари" - військовий експерт

"Сподіватися, що ці люди можуть про щось домовлятися, не варто. Росія намагається затягнути час, взяти паузу. Бо російська армія вже застрягла в Україні. Жодна ціль не досягнута. Вже ніхто не знає, що робити далі. Тому військовим треба пауза, щоб тишком-нишком готуватися досягти своєї мети. Росія хоче захопити і знищити Україну. Перетворити її невідомо на що", - додає Єльченко.

Після того, як Білорусь вступила у війну проти нас - проводити там переговори неприйнятно, але це зараз найзручніше, з точки зору логістики, говорить дипломат.

"У конституції "Союзної держави" (союз РФ і Білорусі. Називають це наддержавною організацією. - Gazeta.ua) написано, що Білорусь і РФ проводять спільну зовнішню політику. Зараз вже не можна вважати Білорусь окремою державою. Практичний вимір цього питання - Білорусь географічно найзручніший майданчик і для нас, і для РФ. Це може бути єдина причина, чому там переговори відбуваються. Сьогодні важко знайти країну, яка б влаштувала Росію. У Литву чи Польщу вони не погодяться поїхати. Бо там склали список недружніх країн, куди входить вся Європа. Може бути Туреччина. Але туди довше добиратися. Місце переговорів - це питання друге. Найголовніше, щоб там був позитивний для нас зміст", - наголошує Єльченко.

7 березня завершився третій раунд переговорів між Україною та Росією у Білорусі. Є позитивні зрушення, повідомив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

До складу української делегації входять: голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, міністр оборони Олексій Резніков, Михайло Подоляк, перший заступник голови делегації України у Тристоронній контактній групі Андрій Костін, народний депутат Рустем Умєров і заступник міністра закордонних справ Микола Точицький.

Зараз ви читаєте новину «"Переговори із Росією потрібні Україні для кількох цілей" - дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути