Ексклюзиви
вівторок, 30 жовтня 2012 07:42

Педагоги і жеківці фальсифікували вибори в "обложеній" донецькій школі
6

Фото: Фото Тетяна ЗАРОВНА

29 жовтня у другій половині дня завершився підрахунок голосів у донецькій школі № 16, яку в ніч виборів узяли в облогу "спортсмени", міліціонери і народні депутатати. По закінченні роботи комісій учасники виборчого процесу розповіли Gazeta.ua про те, що відбувалося за зачиненими дверима.

У донецькому навчально-виховному комплексі № 16 за адресою вул. Цусимська, 18 розташовувалися дві ділянки - № 141686 та № 141677. Спостерігачі та члени обох комісій від Об'єднаної опозиції та "УДАРу" заявили про порушення виборчого законодавства - вкиданні бюлетенів, втручання осіб, які не мали права перебувати в комісіях, погрози з їх боку і тиску.

- Я працював на 677-й дільниці, - розповів член комісії, який просив своє ім'я не називати, - Ми розташовувалися на 1 поверсі, а комісія 686 - на другому. Близько 17.00 я зафіксував вкидання пачки бюлетенів і викликав міліцію. На нашій дільниці так поставили одну з урн, що вона не прглядалась камерами. Член комісії Анжела вкинула пачку бюлетенів на моїх очах. Я викликав міліцію, поставив голови комісії до відома. Дав свідчення. Процес продовжився.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Донецькій школі №16 дві комісії перетворилися на "заручників", чути крики про допомогу

Анжела - педагог з цієї ж школи № 16. Секретар комісії - вчителька і її подруга. Часто згадували подруги, що на виборах працюють в 6-й раз. Від якої партії вони працювали в комісії ці педагоги навіть не знали - вони просто заробляли гроші. А спостерігачами взяли прибиральниць зі школи. Майже вся комісія - свої люди. У комісії 24 людини плюс спостерігачі, з них 12-13 - працівники школи.

По території дільниці постійно ходила якась персона з районної влади, перед якою все вчительки плазували, вона курирувала все. Постійно втручалася і директор школи. Це вона замкнула вхідні металеві двері на ключ. Вона була агресивно налаштована проти нас, вела себе по-господарськи.

Коли закрилася дільниця, я підійшов до столу і помітив прочерки біля прізвищ людей, які не голосували. Я зрозумів, що будуть підробляти підписи цих виборців. Голова комісії написала окрему думку: члени комісії підробляли підписи виборців у списках для голосування. Голова комісії це помітила. Коли з урни посипалися скорочення рулони по 10-15 штук, у секретаря почалася істерика. Потім прийшов на дільницю якийсь бичок з молодим хлопцем, який назвався журналістом, та почав погрожувати мені і іншим. Пророкував неблагополучне майбутнє неслухняним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вони влаштовують провокації для того, щоб повністю дискредитувати вибори" - Бахтеєва про донецьких "заручників"

Нами на місце були викликані Галина Хілінський, уповноважена особа від партії УДАР по 42-му округу і заступник голови окружної виборчої комісії по 42-му округу Сергій Гречко. Вони почали все це знімати. Хілінська кричала: "Припиніть порушувати закон", коли її штовхали. Коли Гречко спробував вийти, бичара ззаду налетів і вдарив його. Хотіли подивитися прізвища цих людей в журналі реєстрації, а журнал пропав. Хілінську довели до серцевого нападу.

У наказовому порядку директор школи квапив нас закруглятися. У нас не сходилося, а вона вимагала: "Покиньте приміщення школи". Деякі вчительки були в сльозах, говорили: "Ми більше в цьому брати участь не будемо". Я досі вражений, що педагоги так вміють брехати і проклинати.

- У нас теж були в урнах бюлетені рулонами, підозра на вкидання, хоча сам факт ми не бачили, - розповідає член комісії з 686-го ділянки, який розташовувався на 2 поверсі школи. - Жахливо поводилися члени комісії, які працюють у ЖЕКах № 1 і №2 Калининського району - всі від різних партій, але всі з одного підприємства. Коли бюлетені оголошували, не було видно куди кладуть. Купку для бюлетенів номери 20 (ПР) не переглядали, хоча я пропонувала перевірити цю стопку, адже у нас були рулончики за ПР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На окрузі Мельника повільно опрацьовують протоколи: на окружній дільниці збираються "журналісти" спортивної статури

Галина Хілінський, вирвавшись з оточеної дільниці, потрапила з гіпертонічним кризом до міськлікарні № 1.

- Важлива персона зареєструвалася і фізично утримувала нас. В урнах було не менше 12 пачок згорнутих у трубочку, і в кожній більше 10 бюлетенів. Підрахунок вівся з численними порушеннями. Урни не розбиралися, бюлетені не показували всім членам. Директор школи, яка не є членом комісії, перебувала на ділянці і утримувала нас. Мені погрожував чоловік, намагався відібрати камеру. Коли я звернулася до заступника комісії Анжелі з проханням назвати мені людей на ділянці, вона повела себе агресивно. Представник ЗМІ - ТРК "Горизонт" почав мені погрожувати. А дівчині спостерігачеві сказав: "Вас викинуть з вашого інституту і ви вже ніде не влаштуєтеся".

Зараз ви читаєте новину «Педагоги і жеківці фальсифікували вибори в "обложеній" донецькій школі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути