неділя, 29 квітня 2012 13:08

"Пасивні" чорнобильці отримують заохочення за лояльність до уряду - Катеринчук

"Пасивні" чорнобильці отримують заохочення за лояльність до уряду - Катеринчук
Микола Катеринчук. Фото: ukranews.com

Уряд розділив чорнобильців на дві категорії: пасивних, які не виступають проти уряду, і активних, які в свій час через суд домоглися виплати законної пенсії і тепер втратили цю можливість, - розповів Gazeta.ua Народний депутат, член фракції "Наша Україна" Микола Катеринчук.

Яким чином це було зроблено?

За допомогою постанови "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Тепер "пасивні" чорнобильці на чолі з паном Андреевим (президентом Всеукраїнської громадської організації "Союз Чернобиль Украины" — ред.) радо вітають політику уряду, бо мають можливість отримати трохи більше за інших. Активні ж протестують і, зокрема, вимагають зняти з розгляду законопроект "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень", що був прийнятий у першому читанні. Ним ліквідовуються соціальні виплати 12 категорій малозахищених верств населення, що гарантовані Конституцією.

Які законні умови створення міських, районних спілок ліквідаторів аварії на ЧАЕС?

Це громадські об'єднання, кількість засновників яких не може бути меншою, ніж дві особи від 18-ти років. Фактично спілку ліквідаторів аварії можуть створити будь-які два громадянина України. Їм навіть не обов'язково мати статус ліквідаторів чорнобильської аварії.

На яку матеріальну допомогу від держави і міжнародних організацій можуть претендувати такі спілки?

Організації чорнобильців мають право отримувати гранти як від держави, так і від міжнародних організацій на тих самих підставах, що і інші громадські об'єднання. Основним капіталом будь-яких громадських об'єднань є їх репутація, грантова історія. Держава не контролює обсяги допомоги громадським об'єднанням. Дуже важко сказати, які саме організації отримали допомогу і на яку суму. З державного бюджету виділяються кошти на допомогу не організаціям, а конкретним чорнобильцям.

Як розпізнати спілку, яку створюють 2-3 лжеліквідатори?

Можна покладатись тільки на репутацію громадського об'єднання. Його фінансово-господарську діяльність може контролювати тільки податкова служба.

За яких умов люди отримували звання ліквідаторів?

Учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вважаються громадяни, які безпосередньо брали участь у будь-яких роботах, пов'язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження у 1986-1987 роках незалежно від кількості робочих днів, а у 1988-1990 роках - не менше 30 календарних днів, а також ті, хто працював не менше 14 календарних днів у 1986 році на діючих пунктах санітарної обробки населення. До потерпілих від Чорнобильської катастрофи належать евакуйовані із зони відчуження люди, які постійно проживали на територіях зон обов'язкового та добровільного відселення на день аварії. Також це особи, які постійно проживають, працюють чи навчаються на території зони. Окрім того, постраждалими вважаються люди, які працювали з моменту аварії до 1 липня 1986 року не менше трьох місяців протягом 1986-1987 років за межами зони відчуження на роботах, пов'язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, а також діти, які отримали інвалідність через катастрофу.

Зараз ви читаєте новину «"Пасивні" чорнобильці отримують заохочення за лояльність до уряду - Катеринчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути