пʼятниця, 02 жовтня 2020 21:00

Партію Зеленського чекають неприємні сюрпризи - голова КВУ

23 дні лишилося до голосування на місцевих виборах. Комісії реєстрували кандидатів. Кампанія де-факто триває із середини літа, каже Gazeta.ua голова Комітету виборців України Олексій Кошель. Говоримо з ним про перебіг виборів і виклики.

Автор: Facebook.com/davydiuk
  Одна з ключових ознак цьогорічної кампанії - повна беззмістовність, каже Олексій Кошель
Одна з ключових ознак цьогорічної кампанії - повна беззмістовність, каже Олексій Кошель

Де кампанія проходить найцікавіше?

Місцеві вибори показали підвищений інтерес з боку відомих політиків. Лише до Київради балотуються понад 15 колишніх народних депутатів. Екснардепи балотуються навіть у невеликих містечках.

Інтерес також пов'язаний із тим, що посада міського голови дає можливість дуже швидко збудувати політичну кар'єру. Швидко увійти у вищу лігу політики. За останній рік з'явився феномен відомих мерів - Тернопіль, Івано-Франківськ, Черкаси, Біла Церква.

Політик може 5 років відсидіти у парламенті і йому складно стати відомим. А посада мера дає можливість швидко наростити політичні бали.

Найцікавіші, найскандальніші чи найбільш конкуренті кампанії проходять у багатих і потенційно багатих громадах. Які межують із великими містами. Або ж курортні громади. Наприклад у Кароліно-Бугазі чи Фонтанці біля Одеси використовують технологію виборчих туристів - коли навмисно змінюють виборчу адресу. Штучно збільшують кількість виборців. Технологія корупційна.

У Закарпатські області на виборах завжди була гостра боротьба. Це пов'язано з контролем місцевої влади, в тому числі ймовірно і для контрабандних потоків. Кампанії там завжди були криміналізовані і витратні. На цих виборах побили одного з потенційних кандидатів на голову Углянської ОТГ.

До Київради балотуються понад 15 колишніх народних депутатів

Яка передвиборча ситуація у містах-мільйонниках?

Міста-мільйонники стали малоцікавими для партій. Рейтинг "Слуги народу" зменшується. У великих містах партію влади чекають неприємні сюрпризи. Виборець намагається переорієнтуватися на нові політсили. Оскільки не готовий голосувати за "слугу", старих, шукає замінник.

Тому міські голови мають сильні позиції. Вони в умовах децентралізації і збільшення місцевих бюджетів мали можливість себе показати.

Ніхто з мерів поки що не може похвалитися системними капітальними проєктами. Ніхто не може сказати "У нас вирішене питання сміття, будівництва сміттєпереробних заводів", "У нашому місті-мільйоннику можна безпроблемно пити воду з кранів" чи "Ми з одного кінця міста в інший можемо проїхати на велосипеді". Але фактично в усіх містах мери можуть сміливо говорити про те, що інфраструктура покращена, парки і сквери реконструюють. Принаймні є зовнішні ознаки того, що у містах відбуваються зміни.

Тому багато виборців просто переорієнтувалися на міських голів, їхніх партійних команд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голоси на місцевих виборах рахуватимуть довше

Як показують себе парламентські партії?

Одна з ключових ознак цьогорічної кампанії - повна беззмістовність. Кампанія де-факто триває впродовж 2-3 місяців. І до сьогоднішнього дня проходить у форматі загальних, красивих фраз. З'явилася неймовірна кількість красивих відеороликів. Але у них мало змісту.

Виборче законодавство не передбачає обов'язковості програм. Ніхто не акцентує на них увагу.

Парламентські партії ведуть загальнонаціональну кампанію. Це найбільш зручний для них формат. Такі кампанії можна назвати одніє фразою - "За все хороше проти всього поганого". Нам обіцяють, що небо буде синім, пшениця - золотиста, "ми хочемо жити в місті щасливих людей", "громадах комфортних для життя". Але ніхто не дає відповіді на питання: а як ви це зробите? Яке ваше бачення? Відповіді немає.

А так звані регіональні партії мають дріб'язкові програми. Не кажуть, якими громади будуть за 5-10 років. Замість цього - плани вирішення точкових проблем.

Ніхто не дає відповіді на запитання: А як ви це зробите?

Назвіть основні порушення на цих виборах.

Поки рано підсумовувати. Реєстрація завершилася тиждень тому. Відтоді кількість порушень незначна. Кандидати лише зареєструвалися, відкрили рахунки.

Якщо говорити про весь хід кампанії, а вона триває із середини літа, проблеми традиційні. Номер один - підкуп.

Голоси виборців купували всім. Дорогими наборами дезінфекторів, масками. Купували пайками.

Були цинічні технології. Коли майбутні кандидати збирали медалістів зі всього району, сотні дітей, і давали їм грошові стипендії. 25 жовтня батьки будуть "вдячні" і швидше за все проголосують за таких кандидатів чи партії. Батьків купують через емоції дітей.

Виглядало, що для багатьох кандидатів коронавірусу не існує. У Чернігівській області партія "Рідний дім" проводила концерти, безкоштовні атракціони для дітей, солодка вата і так далі. Без жодного дотримання соціальної дистанції.

Виборців скупили легально, до офіційного старту кампанії.

Технології цинічні. Батьків купують через емоції дітей

Чим відрізняється підкуп у 2020-у від 2015-го?

Особливої різниці немає. Так само прив'язка до святкових днів, кулінарні шоу з безкоштовною кашою і 100 грам. Зараз теж виборців і пригощають і наливають.

Яких порушень ще варто чекати?

Прямого підкупу. Це технологія останніх тижнів і днів кампанії. Часто знайти сліди цієї технології складно і правоохоронцям і штабам конкурентів. Це технології "десятників-сотників", різноманітних груп. Вони можуть бути задіяні, бо ціна за владу зростає.

У Закарпатській області голова облдержадміністрації вже публічно заявив про розгортання сіток підкупу, проводив спеціальні наради з поліцією.

Зараз відбуваються технології маніпуляцій, коли кандидати приписують собі чужі заслуги. Так кандидатка у мери Києва Ірина Верещук була на заході, де представляли план нової дороги навколо столиці.

В Івано-Франківській області ремонтували автомагістраль на транспорті з рекламними банерами "За майбутнє". Очевидно це робиться за бюджетні кошти. Оця бацила радянського комплексу, яка продовжує жити у головах політиків. Коли перерізають червоні стрічки, "долучаються" до роботи влади.

Як триває підготовка в умовах пандемії?

Влада не виділила жодної копійки на протиепідемічні заходи. В усьому світі спокійно проводяться вибори. У Польщі, Австралії, Республіці Корея. Там влада проводила комплексні роботи по захисту членів комісій, виборців, спостерігачів, правоохоронців. У нас поки що є лише пропозиції уряду. Але вони не підтверджені жодною гривнею із державного бюджету.

Очевидно, вибори будуть проведені під загальним гаслом "Захисти себе сам". Коли кожен член комісії буде думати, за які гроші купити йому маски. А місцева влада - яким чином виконати рекомендації Кабінету міністрів щодо вологого прибирання приміщень дільниць кожні 4 години.

Влада не виділила жодної копійки на протиепідемічні заходи на виборах

Чим характера кампанія "Слуги народу"?

Це не виборча, а звичайна рекламна кампанія. Дуже дивні ролики Верещук про те, як вона робить собі зачіску. Таке враження, що її кампанію ведуть люди, які не розуміють, що таке вибори. Шокують, привертають увагу, але не стимулюють голосувати.

"Слуги" знімають дороге відео, але це має мало спільного з виборчою кампанією.

По-друге, "СН" не встигла побудувати партійну машину. За підсумками 2019 року у політсила не мала жодного осередку, який би мав відкритий рахунок у банку.

У багатьох регіонах партія просто відмовилась від висування своїх кандидатів. Заявили, що виставили кандидатів у мери в 60% міст. Як? Партія влади, носій достатньо не малого рейтингу, відмовляється від виборів у 40% міст? Це дивно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість українців підуть на вибори - опитування

Що відбувається на проміжних виборах у 208 окрузі?

Там балотується Олег Ляшко. Має непогані рейтингові показники після об'єднання зусиль з "Батьківщиною". З іншого боку досі не вирішене питання із балотуванням Лариси Давиденко - дружини покійного депутата, який двічі перемагав на цьому окрузі, мав рейтинги. Тому складно прогнозувати, який може бути результат.

Комісії реєструють кандидатів-двійників. Як бути з цим?

Клони були завжди. З цим боротися надзвичайно складно.

Вперше Виборчий кодекс передбачає пряму відповідальність за технічне балотування. Але ця технологія залишає мало фінансових слідів. Було б добре, якби з'явилося кілька десятків прецедентів притягнення до відповідальності.

Принаймні добре, що на цих виборах поліція відкрила кримінальне провадження по першому факту.

Виборчий кодекс - достатньо сирий, неякісний. І передбачає можливості для появи клонів.

Зараз ви читаєте новину «Партію Зеленського чекають неприємні сюрпризи - голова КВУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути