вівторок, 08 вересня 2020 11:14

Голоси на місцевих виборах рахуватимуть довше

Голоси на місцевих виборах рахуватимуть довше
Дискусія щодо одного бюлетеня може тривати годинами. Фото: Reuters

На місцевих виборах дільничні комісії довше рахуватимуть голоси. Про це сказала координатор громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

"Виборці повинні звернути увагу на те, що є дві опції, які треба заповнити: галочка або хрестик навпроти політичної партії і далі – від 5 до 12 кандидатів, які балотуються в конкретному виборчому окрузі. І серед цих кандидатів потрібно обрати одне прізвище і внести цифру, яка стоїть біля цього прізвища, в другий квадратик.

Якщо партія обере стратегію "не плутати виборців", просто будуть агітувати за партію, і не буде промоції через ЗМІ, тоді громадяни просто проголосують за партію. Гірше буде, якщо вони проголосують за партію одну, а за кандидата – від іншої. Або тільки за кандидата, а за партію – не поставлять", - цитує Айвазовську "РБК-Україна"

Верховна Рада провалила поправки, які давали б більше розуміння комісії, які бюлетені визнавати дійсними, а які ні, каже спостерігач.

"Варіантів креативу від виборця є багато: вписали номер кандидата, але не позначили партію, позначили партію одну, а номер кандидата зі списку іншої", - зазначила Айвазовська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зміна виборчої адреси: кабінетних черг немає

"Дільничні комісії точно будуть довше здійснювати підрахунок. Найпесимістичніший сценарій – до середи після дня голосування. Відкритість списків призводить до тривалішого процесу підрахунку. І якщо члени комісій не будуть навчені, це буде набагато довше.

А якщо в законодавстві не буде чіткої відповіді, які бюлетені дійсні, а які недійсні, то будуть дискусії. Дискусія щодо одного бюлетеня може тривати годинами.

Територіальні виборчі комісії будуть математично обраховувати виборчу квоту й рейтингувати кандидатів у списку. Я дуже сподіваюся, що до цього буде розроблене додаткові ІТ-інструменти. Хоча б не для того, щоб офіційні дані видавати, а для здійснення логічних перевірок.

Цю систему розробляють за рахунок технічної підтримки міжнародних організацій. Логічна перевірка мінімізує втрати. Ви вносите дані в протокол – і бачите, де у вас помилка. Якщо будуть ІТ-інструменти, то тривалість цього процесу буде значно меншою, ніж за умов винятково людського фактора, але багато залежить і від цифрової грамотності членів комісій", - розповіла координатор "Опори".

5 вересня розпочався виборчий процес. За календарним планом 15-24 вересня триватиме висування кандидатів у депутати та на посади сільських, селищних, міських голів.

Місцеві вибори заплановано на 25 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Голоси на місцевих виборах рахуватимуть довше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути