вівторок, 11 серпня 2020 11:27

Партія Порошенка вимагає від Зеленського дати оцінку звинуваченням Мінʼюсту США щодо Коломойського

Партія Порошенка вимагає від Зеленського дати оцінку звинуваченням Мінʼюсту США щодо Коломойського
"ЄС" вимагає від президента Володимира Зеленського оцінити факти Мінюсту США про розкрадання коштів ПриватБанку

Партія "Європейська Солідарність" вимагає від президента Володимира Зеленського дати оцінку фактам Мінінстерства юстиції США про розкрадання коштів ПриватБанку, забезпечити неупереджене розслідування та повернення коштів в Україну.

Про це йдеться у заяві партії.

Партія вимагає від президента, генерального прокурора , НАБУ, НАЗК та Держфінмоніторингу наступне:

• піти на повне і всеохопне співробітництво з американською системою правосуддя щодо звинувачень Коломойського та його спільників;
• розпочати діалог з американською стороною, аби повернути незаконно виведені з ПриватБанку кошти;
• порушити кримінальні провадження проти Коломойського за епізодами, дотичними до фактів фінансових махінацій, що викрив Мінʼюст США;
• створити Тимчасову слідчу комісію, яку буде розслідувати виведення активів з ПриватБанку.

Що за справа?

6 серпня стало відомо, що Міністерство юстиції США звинуватило Ігоря Коломойського в розкраданні мільярдів доларів з ПриватБанку і відмиванні цих грошей в Америці та по всьому світі через мережу компаній-посередників. Вони разом із Боголюбовим начебто використовували підконтрольний їм ПриватБанк як "особистий рахунок" для побудови власного бізнесу у США.

Коломойський придбав таким чином майже півмільйона квадратних метрів комерційної нерухомості у штаті Огайо, металургійні заводи в Кентуккі, Західній Вірджинії та Мічигані, завод з виробництва мобільних телефонів в Іллінойсі тощо.

Сам олігарх заперечує звинувачення та заявляє, що всі інвестиції він зробив з власних коштів, які отримав у 2007—2008 роках за угодою з Evraz і з доходів інших бізнесів, що зберігалися в ПриватБанку.

Йдеться про угоду 2007 року, за якою Коломойський разом із партнерами з групи "Приват" продали компанії Evraz свої металургійні активи в Україні. Натомість Коломойський отримав 9,72% акцій групи Evraz. Тоді він заявляв, що загальна сума угоди становила близько $4 мільярдів.

ПриватБанк вважає, що Коломойський і Боголюбов відмили майже $800 млн. У травні 2019 року керівництво банку подало позов проти Коломойського і Боголюбова до Канцелярського суду штату Делавер. ПриватБанк заявив про мільярдні збитки та стверджував, що бізнесмени за рахунок грошей банку скуповували нерухомість у штатах Огайо, Техас, Флорида і Кентуккі.

4 серпня Федеральне бюро розслідувань США обшукало офіси компанії з нерухомості в передмісті Клівленду, співвласником якої є Ігор Коломойський. Рейд провели в рамках перевірки діяльності українського олігарха.

Зараз ви читаєте новину «Партія Порошенка вимагає від Зеленського дати оцінку звинуваченням Мінʼюсту США щодо Коломойського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути