вівторок, 17 січня 2017 12:37

Парламент ухвалив закон про е-квиток у громадському транспорті

17 січня Верховна Рада України ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті" (№ 4121).

Підтримали закон 265 народних депутатів.

За словами співавтора законопроекту, народного депутата України Ігоря Васюника, парламент прийняв закон, який покладе початок реальній реформі у сфері перевезень міським пасажирським транспортом.
  Народний депутат України Ігор Васюник
Народний депутат України Ігор Васюник

"Цей закон не просто дає органам місцевого самоврядування впроваджувати Е-квиток в громадському транспорті, це змусить систему громадських перевезень запрацювати ефективно та прозоро. Фактично, це кардинальне реформування сфери перевезень, щоб ми нарешті дійшли до стандартів цивілізованих країн", - наголосив Ігор Васюник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, де найбільше подорожчав проїзд у маршрутках

Парламентар підкреслює, що законопроект №4121 відкриває двері місцевому самоврядуванню для самостійного визначення порядку функціонування автоматизованої системи обліку оплати проїзду та встановлення обов'язковості Е-квитків для пільговиків.

"Міста нарешті отримали змогу впровадити Е-квиток. Це підвищить безпеку на дорозі, буде реальний облік пасажиропотоку, що дозволить вивести кошти з тіні. Це шлях до зручного способу оплати за проїзд – банківською карткою, через мобільний телефон, тощо. Нарешті ми зупинимо ганебне явище, коли водії виганяють пенсіонерів з маршруток. Не буде фальшивих пільгових проїзних. Це – реальна реформа згідно з європейськими принципами, яка матиме вплив на економіку в масштабах усієї країни. При чому неважливо: це комунальний перевізник, чи приватне підприємство. Можна буде оцінити реальних обіг коштів, а відповідно – оцінити обґрунтованість тарифів на перевезення та можливості оновлення автопарку перевізника", - переконаний Ігор Васюник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зі столичного транспорту зникнуть кондуктори

За словами парламентарія, якщо взяти для прикладу Львів, то, за підрахунками самих перевізників, 40% коштів цієї галузі у місті знаходиться в тіні. Схожа ситуація і в інших містах України.

 

"Ми зможемо реально оцінити фінансовий стан приватних перевізників, чи аргументовані їхні тарифи, в який термін можна вимагати оновлення автопарку замість тих "корит", що сьогодні їздять містами. Також ми зможемо оцінити реальний фінансовий стан комунальних перевізників: чи аргументовано їм компенсували збитки з міського бюджету і чи справді вони збиткові. Зрештою і приватники, і комунальні підприємства зможуть складати реальні бізнес-плани розвитку. Для пасажирів ухвалення такого закону означає одне — підвищення якості послуг: починаючи від графіків руху транспорту, достатньої кількості одиниць техніки на маршрутах, стану самих автобусів чи електротранспорту і закінчуючи безпекою руху та комфортом", - підсумовує Ігор Васюник.

Законопроект № 4121 щодо провадження Е-Квитка підтримали: Міністерство інфраструктури, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк, Асоціація міст України та Асоціація відкритих міст України, понад 22 міста України, зокрема, обласні центри.

Зараз ви читаєте новину «Парламент ухвалив закон про е-квиток у громадському транспорті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути