Ексклюзиви
середа, 21 серпня 2024 12:33

Парламент підтримав ратифікацію Римського статуту МКС

Парламент підтримав ратифікацію Римського статуту МКС
Парламент підтримав ратифікацію Римського статуту. Фото: t.me/yzheleznyak

Верховна Рада 21 серпня підтримала в цілому законопроєкт про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

"За" проголосував 281 нардеп, повідомив депутат Олексій Гончаренко.

"Це дасть Україні змогу ще ефективніше карати росіян за їхні злочини, а також: є виконанням однієї з ключових євроінтеграційних вимог; спрощує процес отримання доступу до Цільового фонду МКС постраждалим від російських злочинів українцям та підвищить шанс отримання компенсації; надасть Україні вплив та права в МКС. Таким чином країна матиме змогу брати участь у виборах суддів МКС та висувати свого кандидата", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський вніс законопроєкт про ратифікацію Римського статуту МКС

Римський статут - це міжнародний договір, що заснував МКС. Він визначає порядок роботи суду, а також визначає які злочини підпадають під його юрисдикцію.

Римський статут МКС ратифікували 124 держави. Не підписали і не ратифікували статут Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан. Росія і США підписували статут, але згодом відкликала свій підпис.

Україна підписала Римський статут 2000 року, але не ратифікувала його. 2015 року необхідність ратифікації визнали рішенням Ради нацбезпеки та оборони. Однією з причин називали побоювання, що МКС може притягати до відповідальності громадян України.

17 березеня МКС видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Путіна і Львову-Бєлову підозрюють у скоєнні воєнного злочину - незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Зараз ви читаєте новину «Парламент підтримав ратифікацію Римського статуту МКС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути