середа, 16 грудня 2009 20:11

ПАРЄ відмовилася визнати Голодомор геноцидом українського народу

ПАРЄ відмовилася визнати Голодомор геноцидом українського народу

Комісія Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з політичних питань відмовилася схвалити поправку до доповіді про Голодомор 1930-х років в СРСР, що визнає його геноцидом українського народу.

Про це заявив заступник голови російської делегації в Асамблеї, перший заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький.

"Усі поправки, у яких є слово "геноцид", а також жодні українські пріоритети щодо інших республік колишнього СРСР, що постраждали від голоду в 30-х роках минулого століття, не пройшли", - сказав він.

Слуцький додав, що при цьому комісія ПАРЄ схвалила всі поправки Москви до цієї доповіді.

"Таким чином, всі спроби використати цю історичну трагедію для розв"язання антиросійської риторики в Асамблеї провалилися", - зазначив парламентарій.

Він нагадав, що резолюція з питання масового голоду 1932-33 років на території колишнього СРСР буде презентована на січневій сесії ПАРЄ. Доповідачем призначений віце-спікер ПАРЄ Мевлют Чавушоглу.

Минулого року під час весняної сесії ПАРЄ Бюро Асамблеї підтримало пропозицію української делегацією розглянути тему Голодомору в Україні. Київ планував підготувати документ, в якому було б прохання визнати Голодомор геноцидом.

Російська делегація тоді виступила проти такого трактування питання і запропонувала об"єднати документи, вшанувавши пам"ять усіх жертв голоду 1930-х років. "Саме такий підхід отримав схвалення парламентаріїв ПАРЄ", - сказав Слуцький.

Як повідомлялося, доповідач ПАРЄ з проблематики Голодомору і масового голоду на території колишнього СРСР, віце-президент ПАРЄ Чавушоглу перебував в Україні з візитом 18-21 жовтня з метою збору інформації для підготовки доповіді.

За матеріалом РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «ПАРЄ відмовилася визнати Голодомор геноцидом українського народу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути