неділя, 26 березня 2017 09:34

Пам'ятник жертвам комунізму зведуть наступного року

Пам'ятник жертвам комунізму зведуть наступного року
В Естонії встановлять пам'ятник жертвам комунізму. Фото: tripadvisor.ru

В Естонії у наступного року встановлять пам'ятник жертвам комунізму. Про це заявив міністр юстиції Урмас Рейнсалу на церемонії, присвяченій річниці депортації естонців до Сибіру.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

"Березнева депортація 1949 року - злочиний геноцид проти нашого народу. Ми ніколи не забудемо жертв. Але потрібно пам'ятати і винуватців, які скоїли злочин проти людяності. Наступного року відкриємо у Талліні на Маарьямяе меморіал жертвам комунізму. Там будуть викарбувані імена усіх жертв", - сказав міністр.

Увечері на площі Свободи в Талліні запалять тисячі свічок. Вони утворять карту Естонії в пам'ять про 32 тис. жителів Естонії, які були занесени до списків на висилку. Більшу частину вислали. Хтось зумів втекти або переховувався від репресій в країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Вашингтоні відкрився пам"ятник жертвам комунізму

25 березня 1949 року згідно з постановою Ради міністрів СРСР до Красноярського краю й до Новосибірської області та частково в Іркутську і Омську області у рамках операції "Прибой" вислали 7,5 тис. сімей. Або більше 22 тис. жителів Естонії, в тому числі жінок, літніх людей та дітей.

Більшість з них були звільнені 1958-го. Решту депортованих звільнили у 1965 році. Багато з тих, хто лишився, не дожили до звільнення.

Маарьямяе - височина в Талліні, де встановлені пам'ятники солдатам, що воювали проти фашистської Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятник жертвам комунізму зведуть наступного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути