вівторок, 30 жовтня 2012 12:03

Від оцінки виборів залежить підписання угоди з ЄС - Фесенко

Від оцінки виборів залежить підписання угоди з ЄС - Фесенко
Володимир Фесенко: "Ключова оцінка — оцінка ОБСЕ". Фото: uainfo.censor.net.ua

Після результатів виборів буде збережена нинішня ситуація, а питання про підписання угоди про асоціацію України з Євросоюзом, оскільки воно буде поставлене в залежність долі Юлії Тимошенко.

Таку думку висловив в інтерв'ю Gazeta.ua керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Чи не здається Вам, що оцінка міжнародних спостерігачів та організацій щодо проведення виборів та голосування досить суперечлива?

- Ми побачили заяви окремих індивідуальних міжнародних спостерігачів. Вирішальна оцінка - оцінка ОБСЕ. Підкреслюю — ключова оцінка — оцінка ОБСЕ, от коли я спілкуюсь з політиками, дипломатами, зокрема, з країн Європейського Союзу, то вони підкреслюють, що вони будуть орієнтуватися на оцінку ОБСЕ. Всі інші організації, спостерігачі — це додатково.

Оцінка ця вже не однозначна. Достатньо суперечлива. Чому? З одного боку ми побачили, і це побачили міжнародні спостерігачі, що це конкурентні вибори. Вибори, на яких вплив опозиції, результат опозиції був значно більший, аніж в Росії. Сказати, що вибори були абсолютно недемократичні — неможливо, це було б не справедливо.

Які Ви побачили недоліки виборчої кампанії?

- Ще до дати голосування були суттєві мінуси. Головний мінус — відсутність участі в виборах двох опозиційних лідерів — Тимошенко та Луценко. Серйозні претензії щодо процесу формування виборчих комісій. Відсутність участі у виборчих комісіях представників цілого ряду впливових політичних сил.

Це така дивна ситуація, коли фаворити виборів як "Свобода" та Удар не отримали жодного місця в виборчих комісіях, а нікому невідомі партії, які висунути лише одного кандидата, отримали місця у всіх комісіях. Якось воно дивно було. І це зафіксували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це ж чудово, що українці підштовхують політиків до змін - Небоженко про явку

Чи погоджуєтесь Ви з думкою, що одна з основних проблем порушень на виборах — це підкуп голосів виборців?

- Купа проблемних питань по мажоритарних округах. Головна проблема — підкуп виборців, абсолютно відкритий, і на жаль, масштабний, і звичайно, зловживання адміністративним ресурсом. Те, що ми зараз бачимо було багато запитань і по дню голосування, я маю на увазі, критичні зауваження: з довідками медичними, голосуванням на дому. От зараз із підрахунком голосів на мажоритарних округах, зокрема по Києву, я думаю, буде багато критичних зауважень, тому це буде дуже не проста проблема, якою буде остаточна оцінка.

Оцінка міжнародних спостерігачів проведення виборів та голосування неоднозначна, тож чи будуть визнані вибори в Україні?

- Скоріш за все вибори будуть визнані конкурентними, але недостатньо, або не повною мірою демократичні. Претензій та критичних зауважень буде дуже й дуже багато. Але оцінка буде гнучка. Не такою, що все, або чорне або біле. Не буде оцінки, що це були кращі вибори, що це були демократичні вибори. Такої оцінки точно не буде. Але скоріш за все, такої оцінки, що це вибори абсолютно недемократичні — теж не буде. Буде щось посередині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завдання влади - розслідувати порушення - ОБСЄ

Яким чином вплине така оцінка на стосунки України з ЄС?

- Вона впливає і вплине на наші стосунки із Євросоюзом. А головний вплив буде пов'язаний з тим, чи підпишуть угоду між Україною та ЄС. Головна боротьба є , ЄС цього не приховував. Тож, скоріш за все, буде збережена нинішня ситуація. Просто буде відкладене питання про підписання угоди і воно буде поставлене в залежність долі Юлії Тимошенко. Якби вибори пройшли без суттєвих претензій, можливо це б збільшило шанси на підписання угоди. Все буде так, як було до виборів. І ключове питання знову буде — питання про Юлію Тимошенко.

Чи варто очікувати значний відсоток фальсифікацій під час підрахунку голосів?

- Я не очікую великих фальсифікацій.

Які основні проблеми виникають на даному етапі?

- Головні проблеми, зокрема, пов'язані із підрахунком голосів будуть по мажоритарних округах. Тому що те, що я бачу зараз по київським округам, за попередніми підрахунками, у багатьох кандидатів результати дуже близькі. Саме ця ситуація плюс різні технології і можливості впливу на підрахунок голосів, досвід окремих людей в цьому — створюють ризики. Ризики стосуються, в основному, мажоритарних округів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ЄС закликали українську владу вирішити проблемні питання

А щодо партійних списків?

- Щодо партійних списків, то існує такий чинний екзит-полів. І якщо будуть великі розбіжності, то це буде викликати підозри. Тому я не думаю, що по партійним спискам будуть великі фальсифікації, а більше будуть тонкі та незначні маніпуляції: можуть вирівняти сумарні рейтинги опозиційних сил і двох провладних партій: Партії регіонів та Комуністичної партії України, щоб було десь 50:50.

Тобто трошки вище, ніж по екзит-полам може бути рейтинг комуністів і регіоналів, і трохи нижче рейтинг опозиційних сил на відсоток, на півтора. Тобто принципової різниці немає, але сумарно в опозиції буде не 52% як по національному екзит-полу сумарно, а буде 47-48%.

Відповідно, у регіоналів і комуністів буде не 42-43%, а сумарно буде 47-48%. Тобто такого роду, невеличкі маніпуляції можуть бути. Але виявити і довести, що це фальсифікації, практично буде не можливо.

Зараз ви читаєте новину «Від оцінки виборів залежить підписання угоди з ЄС - Фесенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути