Ексклюзиви
понеділок, 29 жовтня 2012 13:38

Це ж чудово, що українці підштовхують політиків до змін - Небоженко про явку

Це ж чудово, що українці підштовхують політиків до змін - Небоженко про явку
Фото: obozrevatel.com

Явка на виборах до Верховної Ради позитивна, але навіть вона свідчить про настання часу серйозних політичних змін у партійному фронті. Незважаючи на це, влада практично контролює виборчий процес, і вона не зацікавлена, щоб закордонні списки впливали на той план, які вони собі написали.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віктор Небоженко.

"Майже 58% - для стабільної країни така явка досить позитивна. Вже 60-65% це вже вважається політичною напруженістю в країні, навіть заради виборів. Її потім буде важко збивати, оскільки люди довго не заспокоюватимуться. У нашій країні потрібно дуже обережно ставиться до факту явки", - заявив він.

Крім того, за словами політолога, як правило, влада фальсифікує за рахунок підвищення явки в кінці дня: "Якийсь загальний результат важко оцінити, але в основному існує тенденція зниження явки у зв'язку з розчаруванням частиною виборців взагалі в самому інституті виборів. Сьогодні політичні сили не дають пропозиції для великої кількості виборців".

"Наша соціологія показувала, що до 30% електорату до кінця виборчої кампанії не знали за кого голосувати, і це було тому що всі партії збиваються на одну і ту ж політичну мову - обливають одне одного брудом. Тому, один з показників низької явки - це незадоволеність виборцями усіма політичними партіями, які сьогодні представлені в парламенті", - підкреслив Небоженко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Батьківщина" порахувала голоси - навіть з фальсифікаціями "регіонали" випереджають їх тільки на 4%

Відповідаючи на питання, чому в світі низька явка, і чому не так багато українців прийшли проголосувати, він сказав: "Це старовинна процедура. Влада зараз практично контролює виборчий процес, і вона не зацікавлена, щоб закордонні списки впливали на той план, які вони собі написали. Це природно. Це зрозуміло, тому було зроблено все, щоб виборець, який живе на Заході і виборець, який живе в Росії не отримав мотивації для того, щоб прийти на вибори".

На його думку, влада це може організувати дуже просто - "не організувати вибори. Це дуже просто робиться і називається - "саботаж". Це елементарно, знаючи чудово, що вибори західних країн орієнтовані на націонал-демократів, навіщо ж їм отримувати ляпас під час виборів, вони краще віддадуть перевагу показати, що цей виборець не захотів прийти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Герега та Пилипишин влаштували безпрецедентно зухвалу фальсифікацію - "Свобода"

"Тому, я дуже обережно ставлюся до самого факту явки. Тут не можна зробити однозначний висновок. Зарубіжні українські дипломатичні місії, не особливо прагнули врахувати українського виборця, тому що послам тоді довелося б втрачати свої пости. Саботаж - 100%. Ви уявляєте собі, якби українська діаспора в Німеччині, Англії, Португалії чи Італії проголосувала б за "Свободу" йди Об'єднану опозицію .. послів одразу зняли б з постів. Посли дуже переживають за свої посади під час виборів. Це вже не раз так було і в 94, і 98 році було, і 2004 році було. В основному, тоді страждали дипломатичні працівники через те, що результати не задовольняли переможця", - зазначив експерт.

Також політолог вважає, що партія влади навіть не збиралася пропонувати щось електорату, "вона робила порожню рекламу, але масову". "Але опозиція вся, і Об'єднана опозиція, і "Удар" повинні були, незважаючи, на всі результати, повинні були представити виразну політичну програму, з чітким політичним меседжем. Вони цього не зробили. Ніхто: ні "Удар", ні Об'єднана опозиція, ні "Свобода". Незважаючи на всі позитивні вибори, які отримали і "Свобода", Об'єднана опозиція і "Удар" ... навіть також кампанія "Нашої України" - пропагандистська, зі своїми роликами, зіграла на користь "Свободи" більше, ніж виборча кампанія самої "Свободи", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова ЦВК Росії похвалив українські веб-камери на дільницях

Зокрема, Небоженко підкреслив, що люди зневірилися у всіх: "І голосування за "Свободу" - це ще не показник того, що це нова надія для них, як і голосування за "Удар", це спроба вибрати краще з гіршого. Це добре... Коли люди не приходять на вибори, або ще й не можуть вибрати з партії влади чи опозиції .. то це говорить про те, що настає час серйозних політичних змін у партійному фронті. Це ж чудово. Не треба це розглядати, як щось сумне. Це означає, що українці підштовхують політиків до змін".

Зараз ви читаєте новину «Це ж чудово, що українці підштовхують політиків до змін - Небоженко про явку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути