понеділок, 28 листопада 2022 22:19

Від Байдена вимагають посилити контроль за зброєю, яку передають Україні – WP

Від Байдена вимагають посилити контроль за зброєю, яку передають Україні – WP
Від президента США вимагають контролювати зброю в Україні. Фото: Українська правда

Після проміжних виборів до Конгресу США республіканці чинять тиск на адміністрацію президента Джо Байдена з метою посилити контроль за постачанням зброї для України.

Зобов'язання щодо військової допомоги швидкими темпами наближаються до позначки 20 млрд доларів, повідомляє The Washington Post.

Пентагон та Державний департамент вже намітили плани, покликані запобігти можливості потрапляння американської зброї до чужих рук. Вони включають додаткові перевірки та інструктаж для українських військових.

"У майбутньому має бути підзвітність", – говорив в інтерв'ю CNN нинішній лідер республіканців у Палаті представників Кевін Маккарті.

Американські законодавці, представники Пентагону та експерти зазначають, що поки що реальних приводів для занепокоєння небагато. За їх словами, Україна активно використовує військову допомогу та охоче розкриває те, як вона застосовується. Офіційні особи вважають, що українська сторона робить це чималою мірою для того, щоб збільшити обсяги поставок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генсек НАТО припустив, до чого вдаватиметься Путін взимку

На початок листопада було проведено лише дві особисті перевірки, які охопили лише 10% із 20 000 наданих одиниць зброї, включаючи зенітно-ракетні комплекси Stinger та протитанкові Javelin.

У більшості випадків перевірка відбувається на місці передачі зброї українській стороні. А посилений моніторинг потрібний лише тоді, коли зброя містить секретні технології. В Україні до таких виробів належать Stinger, Javelin, засоби ППО Avenger та прилади нічного бачення.

На думку деяких законодавців, нинішня система недостатньо хороша. У тому числі тому, що до повномасштабної війни Україна посідала досить низькі позиції у глобальних індексах корупції.

Досі адміністрація Байдена чинила опір цьому, побоюючись, що це може посилити ескалацію в Україні. За словами офіційних осіб, які говорили на умовах анонімності, американські фахівці наразі проводять інспекції зброї без зброї – тобто далеко від лінії фронту.

Естонія, Фінляндія, Ісландія, Латвія, Литва, Норвегія і Швеція обіцяють надавати подальшу економічну, військову і гуманітарну підтримку Україні.

Також – посилювати санкції проти країни-агресорки Російської Федерації, сказано у спільній заяві міністрів закордонних справ цих країн за підсумками візиту у Київ.

Міністри закликали Росію звільнити українських цивільних осіб, незаконно депортованих і затриманих, а також тих, кого захопили у заручники під час повномасштабного вторгнення в Україну.

Наголосили на продовженні накладати економічні санкції на Росію та інші країни, фізичних або юридичних осіб, які надають підтримку агресивній війні.

Зараз ви читаєте новину «Від Байдена вимагають посилити контроль за зброєю, яку передають Україні – WP». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути