Ексклюзиви
четвер, 27 червня 2024 14:33

Орбан хоче визнання всьго Закарпаття "традиційно угорським" - ЗМІ

Орбан хоче визнання всьго Закарпаття "традиційно угорським" - ЗМІ
Угорщина вимагає від України відмовитися від рішення місцевих рад у цьому процесі й зробити присвоєння статусу автоматичним. Фото: eastnews.ua

Серед 11 вимог Угорщини стосовно захисту прав національних меншин ключовим каменем спотикання є визначення в Україні місць із особливим рівнем гарантії прав угорців.

Зокрема, йдеться про Закарпатську область, де за переписом 2001 року та у попередні роки частка угорців складала понад 10%, свідчить стаття "Європейської правди", в якій наводяться всі угорські вимоги

"Ця норма є й у чинному законодавстві України. Йдеться про міста і села "зі значною кількістю" представників меншини (від 15%) та з "традиційним" проживанням меншини (від 10% протягом останніх 100 років). Однак Будапешту цього виявилось замало, і там почали вимагати автоматично визнати "традиційно угорськими" усі населені пункти Закарпаття, навіть ті, в яких угорці історично ніколи не жили", - сказано в матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина підтримала запропонований Китаєм і Бразилією "мирний план"

Також Угорщина вимагає від України відмовитися від рішення місцевих рад у цьому процесі й зробити присвоєння статусу автоматичним.

"В уряді Віктора Орбана вимагають скасування норми про 10%. Тобто якщо хоч скількись жило традиційно - то це "угорська" територія. Від Угорщини категорично звучить вимога про те, щоб використовувати лише перепис 2001 року попри те, що відтоді кількість угорців, що живуть на Закарпатті, скоротилася майже удвічі. Ключовим є те, що в уряді Орбана прямо називають цей блок визначальним для всього комплексу з 11 вимог", - йдеться у повідомленні.

Будапешт побачив шанс використати історичну можливість і шантажем змусити Україну повернути їм "угорськість". Причиною цього є те, що в Орбана бачать, що частка угорського населення на Закарпатті впала нижче 10%.

Україна готова повністю виконати 11 вимог стосовно захисту прав національних меншин. Ці вимоги ставить Угорщина і вони необхідні для вступу до Європейського союзу, повідомила віцепрем'єр-міністрерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час виступу на першій Міжурядовій конференції щодо вступу України в ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Орбан хоче визнання всьго Закарпаття "традиційно угорським" - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути