середа, 15 січня 2020 08:13

Оприлюднили переписку соратника Трампа з командою Зеленського та Коломойським

Оприлюднили переписку соратника Трампа з командою Зеленського та Коломойським
Лев Парнас надав свідчення у справі імпічменту президента США Дональда Трампа. Мова йде про переписку Парнаса із членами команди Зеленського, Юрієм Луценком та Ігорем Коломойським. Фото: reuters

Палата представників США оприлюднила нові свідчення у справі імпічменту президента США Дональда Трампа. Цього разу вони показали надані свідчення затриманого помічника юриста Руді Джуліані - Лева Парнаса.

Від самого початку Парнас намагався встановити контакти із помічниками Зеленського, повідомляє ТСН.

У додатку до цих свідчень оприлюднені переписки Парнаса із багатьма українськими політиками. Зокрема, із членами команди президента України Володимира Зеленського, а також із колишнім генпрокурором Юрієм Луценком та міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

За даними переписки, на початку травня 2019 року Парнас намагався встановити зв'язок із головою СБУ Іваном Бакановим, щоб організувати зустріч Зеленського із особистим адвокатом Трампа - Джуліані.

Баканов зазначив, що передав інформацію від нього президенту, за декілька днів він повідомляє, що жодних новин із цього приводу немає. 10 травня Парнас надсилає Баканову посилання на статтю у The New York Times, яка стосується можливого візиту Джуліані до України з метою отримати дані про Байдена та можливе втручання України у вибори США 2016 року. 15 травня Парнас знову намагається зв'язатися із Бакановим, але відповіді не отримує.

Паралельно він намагається встановити контакти з іншим помічником Зеленського – Сергієм Шефіром. Зокрема, надсилає Шефіру листа Джуліані до Зеленського, у якому той просить про зустріч. 11 травня Шефір проводить зустріч із Парнасом у ресторані "Прага". Згодом теж починає ігнорувати соратника адвоката Трампа.

Також Парнас спілкувався із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Їх листування розпочалося в середині квітня 2019-го. Ймовірно, у них тоді була зустріч. Наприкінці квітня, вони також зустрічалися, про що свідчить повідомлення Парнаса, у якому він зазначає, що був "радий бачити" Авакова.

Протягом усього травня переписка продовжується. Парнас постійно надсилає міністру посилання на статті американських ЗМІ. В тому числі й згадану вище, щодо візиту Джуліані в Україну. Згодом він просить Авакова бути організатором зустрічі Джуліані та Зеленського. Міністр обіцяє поговорити із Шефіром та Зеленським, але від 28 травня також починає повністю ігнорувати Парнаса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парнас стверджує, що попереджував Україну щодо військової допомоги від США - NYT

Під час візиту Зеленського на Генасамблею ООН Парнас також був на зв'язку зі ще одним помічником президента Андрієм Єрмаком. Він просить Єрмака "дати йому знати сьогодні", щоб він міг організувати ще одну зустріч із "нашим другом".

У вересні та жовтні 2019 року Парнас переписувався з Ігорем Коломойським. Останній запитує соратника адвоката Трампа, чи буде той в США під час візиту туди Зеленського, а 3 жовтня запевняє його, що є "певні новини".

Але найбільше Парнас спілкувався із колишнім генпрокурором України Юрієм Луценком. Ще на початку березня Луценко скаржився йому на посла США в Україні Марі Йованович, що вона відкрито закликає звільнити голову САП або вказує на поганий відбір суддів Верховного суду. 20 березня Парнас просить Луценка назвати йому прізвища тих осіб, проти яких Йованович начебто просила не проводити розслідування. Ексгенпрокурор називає імена двох тодішніх нардепів - Сергія Лещенка та Мустафи Найєма, а також керівника "Центру протидії корупції" Віталія Шабуніна.

22 березня Луценко пише Парнасу: "Якщо ви не ухвалюєте рішення щодо мадам (ймовірно, йдеться про Йованович) – ви ставите під сумнів усі мої заяви. Зокрема, і щодо Б" (ймовірно, йдеться про Байдена). Ще раз наприкінці березня ексгенпрокурор звітує, що розслідування у справі керівника компанії Burisma Миколи Злочевського "успішно рухається" і що у нього є свідчення про "перекази Б". Однак Луценко скаржиться, що у США "не можуть зняти одну дурепу", на що Парнас відповідає, що вона "непроста дурепа", але "нікуди не дінеться". Також він пише Луценку про те, що у США його підтримують, образити не дадуть і взагалі – вважають чи не справжнім героєм України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парнас стверджує, що попереджував Україну щодо військової допомоги від США - NYT

Наприкінці червня 2019 року Парнас надсилає Луценку твіт Джуліані, у якому той пише, що Зеленський продовжує мовчати про розслідування щодо Байдена. У відповідь колишній генпрокурор каже, що настав час йому зустрітися із Джуліані, а сам він має ще 2-2,5 місяці і підготував план.

Раніше Associated Press повідомляло, що Парнас та Фруман також прагнули замінити Андрія Коболєва, генерального директора української енергетичної компанії "Нафтогаз", іншим топменеджером цієї компанії Андрієм Фаворовим. За даними AP, їхня мета полягала в тому, щоб співпрацювати з Фаворовим у вигідній угоді щодо експорту скрапленого газу в Україну. Парнас і Фруман, за даними theБабель, були присутні під час спілкування адвоката американського президента Руді Джуліані із колишніми генпрокурорам Юрієм Луценком та Віктором Шокіним. Про Фрумана та Парнаса в одному зі своїх інтерв'ю говорив і бізнесмен Ігор Коломойський. Він називав їх "аферистами", які перебувають під розслідуванням у США.

Американські підприємці Лев Парнас та Ігор Фруман, які підтримували ділові зв'язки з адвокатом Трампа Рудольфом Джуліані, намагалися встановити контроль над НАК "Нафтогаз Україна" та завербувати посадовця.

Зараз ви читаєте новину «Оприлюднили переписку соратника Трампа з командою Зеленського та Коломойським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути