середа, 03 квітня 2013 15:35

"Опозиція показала погану організацію, а влада - нездатність привести і 10 людей" - експерт про мітинг

"Опозиція показала погану організацію, а влада - нездатність привести і 10 людей" - експерт про мітинг
Олександр Палій. Фото: podrobnosti.ua

Керівництво держави узурпуватиме владу доти, доки у "нашого миролюбного, гуманного і незлобливого" народу закінчиться терпіння.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав політолог Олександр Палій.

Чому Верховна Рада таки провалила голосування по Києву?

Це голосування показало, що на сьогоднішній день влада панічно боїться будь-якого програшу. А програш в Києві майже гарантований. По суті, Верховна Рада такими діями стала в один ряд із узурпаторами, відібравши у киян їхнє законне право обирати собі владу.

Варто нагадати, що в Києві тисячу років було вічове право, і 340 років - магдебурзьке право. Все це було у давнину, а зараз киянами керує людина, яку вони взагалі в очі не бачили, людина, яка просто приїхала невідомо звідки і була скинута у Київ на парашуті. Верховна Рада відібрала право у киян на самоуправління і фактично, здійснила захоплення державної влади.

Що саме маєте на увазі?

Як пише Конституція, ніхто не має права захоплювати державну владу, і підривати суверенітет народу, і Верховна Рада зобов'язана призначати вибори. В Конституції дуже чітко написано, скільки тривають повноваження різних органів влади і ці строки вже порушені.

Однак у Конституції не написано, що владу не можна обирати на Майдані. Тому, думаю, ця суперечність норм Конституції обов'язково призведе до демократії прямої дії у Києві.

Однак вчора балу спроба провести мітинг, але "демократія прямої дії" не запрацювала. Чому?

Мітинг з боку опозиції був досить погано організований. Крім того, кияни не знали що їм робити і чим це все закінчиться. Тобто, не бачили жодної перспективи крім стояння. Думаю, що краще було б мітингувальникам побродити по вулицях, щоби був марш, похід, щоби його побачила вся столиця, а не лише мешканці вулиці Грушевського.

Але, тим не менше, влада не змогла навіть і того привести — привела якихось людей, які на камери зізнаються, що вони там стоять за гроші і невідомо, що там взагалі роблять. Тобто, опозиція цим мітингом продемонструвала свою невелику організаційну здатність. А влада продемонструвала те, що вона взагалі жодної підтримки серед киян не має. Бо вона без грошей не здатна зібрати навіть 10 людей.

Як ситуація розвиватиметься далі?

Влада, очевидно, націлена використовувати цю технологію узурпації і на наступних виборах. Вони будуть намагатися або скасувати президентські вибори, або провести якийсь маніпулятивний референдум — все що завгодно. Для влади це тренування — як відсунути народ від самоуправління. І, звичайно, всі ці речі дуже обурливі, особливо тим. що це відбувається у столиці, у Києві — місті з дуже глибокими традиціями самоуправління.

Влада буде і далі йти цим шляхом, поки її не зупинять. Вони дуже бояться. І цей страх застилає їм очі. І це зараз основна емоція: час іде, годинник рухається і влада боїться тільки якихось реальних наслідків і реальних результатів, тобто, якогось реального опору. Тому, думаю, все це рухатиметься доти, доки у нашого миролюбного, гуманного і незлобливого народу закінчиться терпіння.

Коли можна таки очікувати на проведення виборів у Києві?

Очевидно, що після другого червня у столиці не буде законної влади. Однак тоді кияни матимуть повне право не виконувати жодні розпорядження цієї влади, як узурпаторської, і не здійснювати свої обов'язки — наприклад, не платити нічого. У такому підвішеному стані влада в Києві навряд чи протримається довго. Тому, як на мене, влада намагатиметься проводити вибори у липні чи серпні, коли середній клас поїде у відпустки, а вони будуть тут засівати своєю гречкою.

Зараз ви читаєте новину «"Опозиція показала погану організацію, а влада - нездатність привести і 10 людей" - експерт про мітинг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути