четвер, 10 жовтня 2013 09:08

Опозиція не виключає силового протистояння з ПР у парламенті через зміни до Конституції

Опозиція не виключає силового протистояння з ПР у парламенті через зміни до Конституції
Фото: kommersant.ua

Опозиційні фракції мають намір зробити все можливе, щоб сьогодні в парламенті не був прийнятий президентський законопроект про внесення змін до Конституції щодо посилення гарантій незалежності суддів.

"Під прикриттям євроінтеграційних вимог чинна влада і Партія регіонів намагаються проштовхнути закон, який ще більше посилить авторитарну диктатуру президента Віктора Януковича і зробить його вплив на судову систему практично необмеженим", - сказано в повідомленні оопозіціонних фракцій, пише Комерсант Україна.

В опозиції закликали владу "сісти за стіл переговорів" і створити у Верховній раді тимчасову спеціальну комісію, яка розробить узгоджений документ. "У Партії регіонів розуміють - щоб прийняти цей законопроект в цілому, необхідна конституційна більшість - понад 300 голосів, а це неможливо без опозиції, так що їм доведеться йти на компроміс", - заявив глава фракції УДАР Віталій Кличко.

У заяві трьох фракцій міститься десять зауважень до законопроекту. Так, в опозиції пропонують наділити повноваженнями призначати і звільняти суддів виключно Вища рада юстиції, який у свою чергу повинен бути сформований із суддів, обраних на з'їзді суддів. Меншість також не влаштовує те, що в проекті закону відсутня норма про п'ятирічний термін повноважень генпрокурора - це, на їх думку, призведе до того, що главу Генпрокуратури будуть призначати довічно. Їхнє обурення викликає і підвищення вікового порогу для суддів до 70 років (зараз судді виходять на пенсію в 65 років).

У Партії регіонів не мають наміру щось змінювати в законопроекті. "Процедура, за якою відбувається процес внесення змін до Конституції, що не передбачає ніяких змін законопроекту (після його оцінки Конституційним судом. - Ред.) - в іншому випадку все доведеться починати спочатку, а це може затягнути процес до осені наступного року", - заявив голова парламентського комітету з питань правової політики Валерій Писаренко.

У свою чергу представники парламентської меншості не виключають силового протистояння з ПР у разі, якщо законопроект буде поставлений на голосування. "Ми будемо діяти по ситуації і консультуватися зі своїми партнерами по опозиції - я поки не можу розкрити всіх секретів", - заявив народний депутат Ігор Мірошниченко ( "Свобода") .

Як відомо, законопроект про посилення гарантій незалежності суддів президент Віктор Янукович вніс до Верховної ради у липні. Він запропонував скасувати п'ятирічний випробувальний термін і призначати суддів відразу безстроково. Згідно з документом, призначення і звільнення суддів здійснює виключно президент за поданням Вищої ради юстиції, а Верховна рада виключається з цього процесу. У вересні законопроект отримав позитивний висновок Конституційного суду.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція не виключає силового протистояння з ПР у парламенті через зміни до Конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути