середа, 16 листопада 2016 01:35

ООН визнала Росію окупантом Криму

ООН визнала Росію окупантом Криму

У Генеральній асамблеї ООН прийняли проект резолюції про ситуацію з прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь.

Про це написав міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

За проголосували 73 країни, проти - 23, утрималися - 76.

У проекті резолюції Росія названа країною-окупантом.

Ця резолюція закликає Росію надати міжнародним правозахисним організаціям, передусім Місії ООН, безперешкодний доступ у Крим для моніторингу ситуації з правами людини.

Управління верховного комісара ООН з прав людини закликають підготувати окремий тематичний звіт щодо ситуації на півострові.

У проекті резолюції наголошують, що необхідно скасувати рішення про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу і звільнити незаконно затриманих.

Країну-окупанта в документі закликають дотримуватися своїх зобов'язань у рамках міжнародного права.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гаазький трибунал прирівняв окупацію в Криму до війни

На засіданні комітету заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця зауважив, якщо в Криму все гаразд із правами людини, то чому Росія не дає доступ на півострів міжнародним спостерігачам.

Росія відкинула всі факти, які навів представник України. Проти резолюції виступили Сирія, Китай, Білорусь, Болівія, Венесуела, КНДР, Куба, Казахстан, Індія, Сербія, ПАР і ще 12 країн.

За ухвалення резолюції на засіданні виступили з-поміж інших Велика Британія, США, Азербайджан, Грузія.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Ключові міжнародні організації, зокрема Генеральна асамблея ООН, засудили дії Росії і назвали анексію і окупацію Криму незаконною. Проти РФ були введені економічні санкції. За проведення Москвою так званих виборів з участю Криму в 2016-му парламент України визнав Держдуму РФ нелегітимною.

Зараз ви читаєте новину «ООН визнала Росію окупантом Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути