Ексклюзиви
четвер, 02 лютого 2017 15:12

Оновлення Верховного Суду відтерміновують

Оновлення Верховного Суду відтерміновують

Конкурс на посади суддів Верховного Суду України завершиться на 1-2 місяці пізніше, а не в березні 2017 року, як планувалося Вищою кваліфікаційною комісією суддів України. Він стартував 7 листопада торік.

Про це Gazeta.ua розповів Роман Куйбіда, член Ради доброчесності, яка рекомендує конкурсній комісії кандидатів.

- Суддів не призначать до кінця березня, як планувалося. Конкурс відбувається з деякими перенесеннями термінів. Вища кваліфікаційна комісія відтермінувала складання тестів та виконання практичного завдання у зв'язку з тим, що перевірка інформації про кандидатів затягнулася, - говорить експерт.

Які слабкі місця конкурсу?

- Не налагоджена робота електронної системи. Дані кандидатів мали би бути доступними в мережі. Поки вони фактично закриті.

Погано й те, що чимало кандидатів-науковців відсіяли через те, що вони захистили свою роботу в науковій установі, а не вищому навчальному закладі. Цю помилку в законі вже виправили, але це вже не вплине на минулий етап конкурсу.

Однак, думаю, в рамках цього конкурсу не всі посади займуть. Тому ті люди зможуть ще податися на новий конкурс.

Як створення нового Верховного Суду сприяє очищенню судової системи?

- Суди вищого рівня будуть ліквідовані (Вищий спецсуд, Вищий госпсуд і Вищий адмінсуд. Замість них в складі Верховного Суду створюються такі підрозділи як касаційний адмінсуд, касаційний кримінальний суд, касаційних цивільний суд і касаційний госпсуд, - ред.). Фактично з нуля створюється новий Верховний Суд на основі конкурсу, до якого долучаються не лише судді. Це - шанс оновити верхівку судової системи для початку, а потім опускатися нижче й змінити її повністю.

У чому полягає перевага того, що можуть подаватися на конкурс не лише судді, а й науковці та адвокати?

-У нашій ситуації важливий не тільки суддівський досвід. Він може бути й негативним. Судді є носіями поганих неформальних практик, з якими вони зжилися. Для суспільства це погано, а в судовому корпусі вважається нормальним. Якщо не допускати людей ззовні цієї системи, її важко буде зруйнувати.

Як оцінюєте критерії конкурсу?

- Їх три. Компетентність, яка перевіряється тестом на знання та вміння їх застосовувати - виконанням практичного завдання. Далі критерії доброчесності та професійної етики, яка перевіряється вивченням досьє кандидата Вищою судовою комісією.

Цього достатньо, щоб визначити кращих.

Відбір передбачає тестування морально-психологічних якостей. Як це відбувається?

- Це письмові тести, результати яких інтерпретуватиме психолог, який також повинен мати можливість поспілкуватися з кандидатом. Ця методика апробована в інших країнах: Італії, Франції, Угорщині, Румунії, Болгаріїі. До неї є міжнародна довіра. До психологічного тестування буде залучатися компанія, яка належить до міжнародної мережі.

У чому перевага нових умов призначення суддів?

- Безстрокове призначення було й раніше, але перед тим був 5-річний випробувальний термін. Зважаючи на те, що процедура призначення проводилася політичними органами, ці 5 років суддя був надзвичайно уразливим до прохань народних депутатів. Був механізм залежності.

Безстрокове призначення гарантує посаду. Суддя її обіймає до 65-річного віку, якщо не зробив чогось поганого. Окрім серйозних дисциплінарних проступків, у зміненій Конституції (зміни в частині правосуддя ухвалені 2 червня 2016 року, - ред.) з'явилася нова підстава для звільнення судді. Якщо він не може довести законність походження своїх статків, позбавляють крісла. Відтак суд стає незалежним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ємець: "Від якості нового Верховного суду, залежатиме уся судова реформа"

Але безстрокове призначення не має асоціюватися з безкарністю. Важливо, щоб механізми притягнення суддів до відповідальності працювали ефективно. Раніше ці повноваження були розділені між двома інституціями. Вища кваліфікаційна комісія суддів займалася місцевими й апеляційними судами, а Вища рада юстиції - суддями вищих судів і Верховного Суду України. Зараз за всі суди відповідає Вища рада правосуддя. Важко сказати, чи буде цей механізм ефективним, зважаючи на велику кількість скарг на суддів. Їх утричі більше, ніж самих суддів. Важко буде це все розгребти.

Чи є можливість "просунути" когось поза конкурсом?

- Ні. Будь-хто, хто претендує на посаду судді Верховного Суду повинен пройти конкурс. Я не бачу жодних юридичних шляхів оминути його.

Яка ймовірність того, що більшість суддівських крісел отримають попередні?

- Левова частка кандидатів — це ті ж самі. Яка буде пропорція серед відібраних конкурсом, тяжко спрогнозувати.

Добре, що конкурс відкрив посади для суддів нижчого рівня. Раніше треба було проходити певні щаблі в системі. Й кожен із них псував людину. Дуже часто місцеві судді та їх рішення значно кращі, ніж їхніх колег у вищих судах.

Зараз ви читаєте новину «Оновлення Верховного Суду відтерміновують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути