вівторок, 08 квітня 2014 15:37

"Олігархів треба було зразу пересаджати" - філософ

- Україна виступила ініціатором четвертої холодної війни. Її почав чоловік, який 20-го січня першим кинув "коктейль Молотова" на вулиці Грушевського, - каже в інтерв'ю для Gazeta.ua Сергій Дацюк. Зустрічаємось з ним біля Інституту філософії імені Григорія Сковороди у Києві. Прогулюємось парком на Володимирівській гірці над Дніпром. На вулиці вітер. Пропонує присісти на лавці.

- Зараз світ серйозно змінюватиметься, - продовжує. Відводить погляд в небо. - Вже ніколи не буде таким, як до 2014-го року. Держави "помиратимуть".

Які саме держави "помиратимуть"? І як переформатується світ?

- Уже змінилась Україна. Буде точно розпадатись Росія. Теж змінюватиметься Європа. Переформатування світу залежатиме від того, наскільки країни світу захочуть діяти в обхід Організації об'єднаних націй - рішенням міжнародних структур. Якщо вони втратять свою силу, то низка країн зможе швидко, шляхом військового вторгнення вирішувати свої територіальні претензії. Якщо система безпеки збережеться, то процес переформатування світу затягнеться на роки.

Яка тут роль України?

Силою цієї війни рухатиме Росія. Першою у середині цього процесу буде Європа. Згодом країни Америки. Зрештою ця війна завершиться зміною світу.

 

Як змінилось суспільство? До яких змін дозріло?

- Громадянське суспільство серйозно дозріло після 2004-го року. Люди зрозуміли, що влада нам не допоможе. Бо побачили, що ані Ющенко за якого стояли, ані Тимошенко, ані Янукович не можуть бути лідерами. Наша політично-бізнесова еліта не може запропонувати лідерів, які б мали стратегічне мислення. Народ зрозумів, що наша перевага у колективному розумі. Незалежно від того, хто прийшов до влади. Бо це якесь прокляття. Варто людині прийти до влади і в неї відбирає мозок і здатність мислити. Але так просто, якщо якась структура тобі не потрібна, то реформуй її. Познач під які цілі ти її змінюєш. Те саме стосується законів. Немає культури прийняття рішень.

Цю культуру не видає суспільство?

- Для цього потрібно зусилля. Мені здається, коли люди приходять до влади, вони видихаються. Вони стільки сил вкладають, щоб прийти до влади, що потім їм здається, що це нереально. Більше того, діє така річ: раз ти прийшов до влади, то не можеш з якимись речами виходити публічно і відстоювати свою позицію. Ти ніби член команди і вже не маєш право критикувати інших представників влади.

На якому етапі перебуває суспільство?

- У нас громадянський процес тривав рівно три місяці - з 21-го листопада по 21 лютого. Потім почалась революція - соціальні, політичні, економічні і культурні зміни в країні. Революція тривала тиждень - до 27-го лютого. Після почалась агресія Росії проти України. Українська революція зробила помилку, бо зупинилась і вдалась до контрреволюційних дій. А саме - призначила на деякі пости олігархів - це Коломойського та Таруту. Не заарештувала решту. Їх потрібно було затримувати одночасно. І не по світу ловити, а в Україні. Тому що олігархи складають головну небезпеку. Бо мають гроші та вплив. Можуть чинити опір новій владі, революції, Майдану. Як показала ситуація, можуть перейти на сторону Росії. А це загроза територіальної цілісності України.

Хто з олігархів перейшов на сторону Росії?

- Ніколи не називаю прізвища, адже треба говорити про загальні тенденції, а не про персоналії.

 

Які є механізми тиску на владу?

- Майдан - це не скупчення людей на площі. Це засіб впливу, своєрідний спосіб мислення, коли люди на місцях, в органах влади, в різноманітних установах беруть на себе відповідальність за долю країни. Революція має бути і в парламенті, і в головах.

Запит на якого президента має суспільство?

- Потреба у лідерові, який має стратегічне мислення і харизму. Водночас медіасуспільство не дозволяє висунутись лідерам, якщо вони до цього не були добре розрекламовані. Це недолік демократії. Ми не можемо висунути лідера, який би був малознаний, але мав би змогу стати лідером.

Чи вважаєте Дмитра Яроша новим лідером?

- Лідер має об'єднувати країну. Не впевнений, що Ярош виконує цю функцію. Його погано сприймають на Півдні та Сході.

Як щодо Турчинова?

- Він хороший політик, хороший функціонер, кваліфікований менеджер. У нього одна вада - він сам не хоче бути президентом. Хоча мав би непогані шанси виграти вибори.

Яким главою держави буде Порошенко і Тимошенко?

- Для України немає великого значення, хто прийде до влади. І Порошенко, і Тимошенко змушені будуть звертатись за експертною думкою, громадською підтримкою, аби дати собі раду. Принциповим для України є лиш одне – аби президентські вибори точно відбулись.

Є загроза, що вибори не відбудуться?
- Така загроза є. Перешкодити цьому може війна з Росією. Якщо Москва розпочне захоплення решти території України, то нам доведеться приймати рішення. Або проводити вибори на тій території, що залишилась, або розпочинати війну і лише опісля реалізувати своє волевиявлення. Це буде важкий вибір.

Які виклики постануть перед майбутнім президентом?

- Прийдешній президент вимушений буде зробити конкретні політичні кроки, аби не розпочалась нова революція та війна. Що цілком можливо. Адже незакінчена революція створює усі умови для її повторення. От глава держави і покликаний навести лад на усіх фронтах.

Заміна Тенюха на Коваля адекватна відповідь на втрату Криму?

- Складне запитання, адже частину України втратив не Тенюх, і не парламент. Крим втратила уся держава. Ніхто в уряді не був готовим воювати з Росією. Але й суспільство не хотіло боротись за свої південні території. Громадянське суспільство нікого не питає. Воно просто йде і воює. Ми цього не зробили. Наші лідери закликали не провокувати, не встрявати у збройні конфлікти. Історія покаже, чи правильні були такі дії.

Ви прихильник військового спротиву?

- Не наполягаю на війні, проте вимагаю визначеності. Потрібно називати речі своїми іменами. Коли ви втрачаєте Крим, то не варто говорити, що він залишається частиною України. Коли вам оголосили війну, то не називайте це провокацією.

Автор: Андрій ШМАТОВ
 

У влади запізніла реакція на суспільно-політичні виклики в державі?
- Мова йде про мобільну свідомість. Цього не вистачає українським політикам. Чиновницьке мислення консервативне. Воно не встигає змінюватись відповідно до ситуації в країні. Тим паче, наші чиновники не звикли діяти в ситуації революції чи війни. В таких складних умовах треба приймати миттєві рішення.

Майдан в силі змінити ситуацію у Криму?

- Після обрання нової влади Майдан склав з себе повноваження щодо прийняття загальнодержавних рішень. Він може виступати тільки засобом тиску. Можливо, ситуація в Криму і є наслідком того, що Майдан недотиснув. Але ми не можемо через кожне стратегічне питання скликати Майдан, аби влада робила, те що треба. Це затратна технологія – і за часом, і за грошима.

Якої основної помилки припустився нинішній уряд у кримському конфлікті?

- Окрім від'єднання Криму були десятки інших сценаріїв розвитку подій. На кожному етапі можна було розігрувати різні варіанти. Але ніхто не брав на себе сміливість це робити. І це фатальна помилка. Відсутність рішучості та стратегічності в кримському конфлікті залишаються великою вадою української влади. Сподіваюсь, що влада вчиться на своїх помилках. Найнебезпечніше у нинішній ситуації – це подати втрату Криму як мудре рішення. Тоді керівництво держави почне брехати саме собі.

Наскільки реально повернути Крим, хто це зможе зробити?

- Реально, але не зараз. Крим повертатимуть не політики, а зміна геополітичної ситуації в світі. Це можливо здійснити з розпадом Росії, з послабленням Москви в результаті економічних санкцій з боку Заходу. Є ще екстремальний варіант. Наприклад, в Росії вибухне революція і вона прийме рішення повернути Крим Україні.

Наскільки реальною є сама ідея стихійної революції на просторах Росії?

- Нічого нереального в цьому немає. Виникнення революції в Україні для багатьох також було несподіваним. Особисто для мене революція в Україні була очікуваною ситуацією. Тому в Росії також може в певний момент вибухнути щось подібне.

Коли?

- Революція - стихійне явище, яке може виникнути в будь-яку мить. Все залежить від настроїв у суспільстві. Це може бути через місяць, півроку, або ж десять.

Як Україна змінилась у протистоянні з Росією?

- Сучасне покоління українців не знає, що таке війна. Були революції, але ж не воєнні дії. Для входження у війну треба час. Необхідно змінити свідомість, підготуватись психологічно, прийняти внутрішнє рішення - воювати чи здаватись. Українське суспільство поступово ці рішення приймає. Хтось думає, як втікатиме з країни, а хтось - як воюватиме і захищатиме свою землю.

За яких умов варто будувати стосунки з Росією?

- Давайте спершу закінчимо війну, а потім будемо думати як будувати з нею стосунки. У нас російська армія на кордонах. Яка тут дипломатія. Поки що Україна з Росією може розмовляти тільки через дуло автомата.

Чи реально примирити український та російський народ?

- Народи не сварились. Росія одурманена телевізійною пропагандою, оббріхана, залякана, доведена до істерії та агресії. Розмовляти з деякими російськими обивателями стало складно, а подекуди й неможливо. Аби діалог між нашими народами відновився має змінитись ситуація в самій Росії. Поки що не уявляю, яким чином росіяни та українці можуть нормально спілкуватись.

Чи можуть збігтись особисті інтереси олігархів та держави, за яких умов?

- Інтереси держави і олігархату не можуть збігатись у жодному випадку. Але олігархи вміють зацікавлювати державу і перемикати інтереси публічні на приватну сферу. Те, що Коломойського і Таруту призначили на регіональні посади – акт відчаю, у зв'язку із загрозою втрати територіальної цілісності. Шукали людей, які можуть приймати рішення на цих територіях. Вважаю, що це помилка.

Чому Рінат Ахметов відмовчується і дозволяє в Донбасі розвішувати російські триколори?

- Ахметов не відмовчується. Він себе постійно так поводить. Раніше під час публічних виступів говорив тільки про свій футбольний клуб. За деякими даними, він активно шукає контакти в Москві. Оце вже може зацікавити Службу безпеки. Мають поцікавитись, де бізнесмен знаходиться у важкі для країни часи та чому не допомагає стабілізувати ситуацію у своєму регіоні?

Як все-таки відділити бізнес від влади?

- Знищити олігархат. Це під силу будь-якій революції. Методи різні. Тут не обов'язково застосовувати фізичну силу. Можна націоналізувати частину, або весь бізнес. Повертати в міру того, як частини бізнесу проходять аудит і підтверджується їх законність. Також в законодавчому порядку продавати певні частини капіталу, аби він не становив загрозу для держави. Як варіант – міжнародний аудит, особливо якщо олігарх має багато закордонних активів. Все можливо, була б політична воля.

Як довго триватиме війна з Росією?

- З моменту 21 листопада війна триватиме дев'ять місяців. Якщо не закінчиться, то переросте у світову. Тоді її протяжність складатиме 2,5 роки.

Зараз ви читаєте новину «"Олігархів треба було зразу пересаджати" - філософ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути