Ексклюзиви
середа, 17 січня 2018 08:10

Охендовський готується до 14-ї річниці в ЦВК

Автор: daily.rbc.ua
  Михайло Охендовський керує ЦВК з 2013 року
Михайло Охендовський керує ЦВК з 2013 року

17 лютого виповниться 14 років, відколи Михайло Охендовський потрапив до Центральної виборчої комісії. Того дня 2004-го Верховна Рада призначила його членом ЦВК.

Вдруге до складу ЦВК Охендовський увійшов у 2007 році за квотою антикризової коаліції, в якій найбільший вплив мала Партія регіонів.

У липні 2013 року за поданням президента Віктора Януковича Верховна Рада ухвалила його кандидатуру на посаду глави ЦВК. Члени комісії на таємному голосуванні 6 липня 2013-го призначили Охендовського головою Центральної виборчої комісії. У бюлетні було лише його прізвище.

Відповідно до закону "Про Центральну виборчу комісію", члени ЦВК призначаються Верховною Радою за поданням президента терміном на 7 років. Нинішній склад комісії був призначений у червні 2007 року. Термін повноважень Охендовського та 12 членів закінчився у червні 2014 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Охендовський за місяць отримав понад три оклади

На президентських виборах 2004 року Охендовський відстоював у Верховному суді позицію ЦВК, яка оголосила переможцем другого туру Віктора Януковича. Це рішення було оскаржене представниками кандидата від опозиції Віктора Ющенка. У підсумку ВСУ визнав факт масової фальсифікації підсумків голосування.

13 грудня 2016 року Охендовському повідомили про підозру в отриманні хабарів в особливо великих розмірах. За даними НАБУ, загалом підозрюваний отримав із "чорної каси" Партії регіонів більше $160 тис.

9 червня 2017 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура призупинила слідство щодо Охендовського до отримання відповідей щодо міжнародної правової допомоги у цій справі.

Європейський Союз закликав Україну призначити нових членів Центральної виборчої комісії. Президент Петро Порошенко вносив подання ще в 2016-му. Однак Верховна Рада рішення досі не ухвалила. Процес гальмується через відсутність компромісу між фракціями та президентом.

Зараз ви читаєте новину «Охендовський готується до 14-ї річниці в ЦВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути