субота, 12 лютого 2011 11:12

Одеський губернатор затіяв масштабну адміністративну реформу в області

Одеський губернатор затіяв масштабну адміністративну реформу в області

Одеську область чекає істотна територіальна реформа. Як розповів "Сегодня" губернатор Едуард Матвійчук, кількість районів планується скоротити на третину, а на виручені від звільнення місцевих чиновників гроші, ОДА підніматиме депресивні громади.

"В Одеській області - 26 районів. У найбільшому, Бєляєвському, постійно проживає 95 тис. жителів. У Червоноокнянському, Савранському і Фрунзовському - близько 20 тис., а витрати на управлінський апарат і соціальну сферу в цих районах практично однакові", - повідомив Матвійчук.

В ОДА вже розробили проект реформування, який незабаром представлять Президентові України Віктору Януковичу. Згідно з планами, кількість районів скоротять до 17. У першу чергу, об'єднання чекає північні райони з схожою економічною ситуацією, стверджує глава області.

На його думку, власних доходів більшості районів вистачає лише на зарплати сільському голові і секретареві. "При цьому рівень дотаційності частенько перевищує 85-90%. Більшість громад не в змозі забезпечувати розвиток територій, на яких вони розташовані", - розповів губернатор.

Заощаджені кошти, пообіцяв Матвійчук, пустять на вирішення "першочергових завдань - будівництво доріг, обладнання лікарень і дитячих установ, а також розвиток інфраструктури". "Наприклад, замість 4 райлікарень з поганими умовами створимо одну з сучасним обладнанням і високими зарплатами у медиків", - підкреслив він.

За словами глави облради Миколи Пундика, адміністративно-територіальну реформу планується впровадити до 2015 року.

Правда, на місцях до таких нововведень відносяться з побоюванням. "Після укрупнення минулих десятиліть, ще при СРСР, ми втратили багато сіл. Вони пішли у небуття. Роки 3-4 тому також обговорювалося питання укрупнення. Але місцеві жителі були налаштовані проти. Ніхто їм не міг конкретно пояснити, в які лікарні людям треба буде звертатися, в які школи ходитимуть їхні діти", - розповів заступник голови Червоноокнянської райадміністрації Микола Пиструїл.

Як повідомлялося, раніше Матвійчук заявляв, що кожен чиновник, який хоче і надалі залишитися на своїй посаді, має бути готовий працювати "по 24 години на добу", "на колінах обповзти усю область, аби знати, що відбувається на місцях".

Як відомо, раніше журналісти помітили, що Матвійчук зробив кілька орфографічних помилок у книзі почесних гостей одеської школи N57. У російських словах "наших" і "служит" Матвійчук поставив букву "ы" після букв "ш" і "ж" відповідно.

Зараз ви читаєте новину «Одеський губернатор затіяв масштабну адміністративну реформу в області». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути