середа, 26 липня 2023 07:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Одеса для Путіна – ціль номер один" – Олексій Гончаренко 

Одеса опинилася під постійними російськими атаками, тому що для російського диктатора Володимира Путіна це місто зараз – найголовніша ціль. Це вихід до Чорного моря, контроль над судноплавством. Вихід на окуповане Придністров'я та Молдову. Путін хоче зупинити український аграрний експорт і тому поставив ціль зруйнувати нашу інфраструктуру та заготівлі. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів народний депутат Олексій Гончаренко.

"Одеса – це зараз найбільша ціль Путіна" – ви не один раз це повторювали. Чому для Кремля це настільки важливе місто?

На початку повномасштабної війни Київ був ціллю номер один. Але вже навіть Путін зрозумів, що наша столиця для нього – це нереально. А ось Одеса для нього досі дуже важлива. Бо це вихід до Чорного моря, контроль над судноплавством. Це все близько до Криму. Вихід на окуповане Придністров'я та Молдову, яку Путін вважає легкою здобиччю. Тому Одеса зараз – питання номер один.

Автор: Facebook
  Олексій Гончаренко: "Путін хоче зупинити український аграрний експорт. Він з самого початку не хотів жодної зернової угоди, але був тиск Туреччини і глобального півдня, чому і довелося погодитися. Але він її не хоче досі. Тому руйнування одеських портів – це шлях досягнення цієї мети"
Олексій Гончаренко: "Путін хоче зупинити український аграрний експорт. Він з самого початку не хотів жодної зернової угоди, але був тиск Туреччини і глобального півдня, чому і довелося погодитися. Але він її не хоче досі. Тому руйнування одеських портів – це шлях досягнення цієї мети"

Атака на кораблі під турецьким прапором – це оголошення війни Туреччині

Росія останнім часом активно б'є по одеських портах. Яка ціль росіян зараз, крім терору?

Путін хоче зупинити український аграрний експорт. Він з самого початку не хотів жодної зернової угоди, але був тиск Туреччини і глобального півдня, чому і довелося погодитися. Але він її не хоче досі. Тому руйнування одеських портів – це шлях досягнення цієї мети. Крім того, він дуже боїться, що світ не піддасться його шантажу. І відправить кораблі у порти Одеси за зерном. Якщо це станеться, то Путін в реальності нічого зробити не зможе. Бо атака на кораблі під турецьким прапором – це оголошення війни Туреччини. А Кремль до цього не готовий. Тому він атакує Одесу, щоб зробити неможливим такий розвиток подій.

Зупинити наш аграрний експорт – це мільярди доларів нашої економіки. Це ціни на продукти харчування у світі. Чим вони вище, тим Росії краще. Тому що вона також великий експортер продуктів. Крім цього – це дестабілізація у Північній Африці, на Близькому сході. Це означатиме заворушення, наплив біженців в Європу, дестабілізація вже там. Все це відволікатиме увагу від України.

Зерно ніяк не сховаєш

Наскільки ситуація там зараз важка? Наскільки великі пошкодження? Вдається евакуювати зерно, ховати його?

Місто велике, тому сказати, що є критичні руйнування сховищ, поки не можна. Але тиждень був дуже важкий. Серйозно пошкоджені порти, центр міста, який входить у світову спадщину ЮНЕСКО. Людям також важко – атаки фактично кожен день.

Зерно ніяк не сховаєш. Вже зруйновано і згоріло величезне зерносховище у Чорноморському порту. Більше 60 тисяч тон зерна росіяни знищили.

Одеса має бути прикрита, щоб зберегти зернову інфраструктуру і мати можливість здійснювати експорт

Як захистити наші порти та наших громадян? Потрібно більше ППО? Держава веде переговори з нашими партнерами щодо цього питання?

Безумовно, питання захисту великих портів Одеси – це засоби протиповітряної оборони. Тому що ППО Одеси просто не справляється з цими атаками. Я постійно звертаюся до світу з тим, щоб нам дали додаткові засоби. Тому що атака по Одесі – це атака не тільки по мільйону одеситів чи 40 мільйонам українців. Це атака по 400 мільйонах людей, які згідно даних ООН отримують калорії з українського зерна. Навіть з гуманітарних міркувань Одеса має бути прикрита, щоб зберегти зернову інфраструктуру і мати можливість здійснювати експорт.

Держава веде переговори і намагається це питання вирішити. Але поки не видно результату.

Якщо ці порти будуть знищені, то це величезний виклик вже не лише для нас, для України, для Одеси, але і для всього світу. Це гуманітарна катастрофа світового масштабу. Експерти зазначають, що сухопутних шляхів реалізації зараз недостатньо. Які додаткові плани держава зараз розробляє? Що нам допоможе впоратися з цією ситуацією?

Замістити море повністю неможливо. Однак це питання стратегії економічної. А з цим у держави є проблеми. Вже 17 місяців вторгнення і я економічної стратегії не бачу. Її просто немає. За цей час можна було вже збудувати логістику до західного кордону, розвивати порти і шляхи на Дунаї. Результатів не немає.

Все працює за приказкою – нам би день простояти та ніч протриматися

Але в цілому величезне питання – яка стратегія в України зараз. По будь-якому напрямку. Економічної стратегії немає. Все працює за приказкою – нам би день простояти та ніч протриматися. Перші пару місяців по-іншому і не могло бути. Але вже 17 місяців. Маємо будувати плани. Як ми розвиваємо військово-промисловий комплекс? Теж немає стратегії. Немає її і в нашій дипломатії. Досі немає послів в Індії, Бразилії. Декілька років не було посла в Китаї. Тепер немає посла у Великій Британії. Тому з точки зору стратегій та планування у нас величезні проблеми.

Минулого тижня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький пригрозив не відкривати кордон з Україною для зернових продуктів після 15 вересня. У відповідь український прем'єр Денис Шмигаль назвав "недружнім та популістським" кроком плани Польщі блокувати експорт українського зерна. Як держава зараз намагається владнати це питання?

Ця ситуація має політичне коріння. І воно закінчиться в середині жовтня (В країні відбудуться парламентські вибори. – Gazeta.ua). Там наближаються вибори і це головна причина. Тому тут особливих стратегій не треба. Найголовніше – не псувати відносини з Польщею. Тому що це наш ключовий партнер в ЄС. Країна, яка нас лобіює постійно. Тому треба бути дуже обережними і розумними. Бо посваритися з усіма – найпростіше, що можна зробити. Навряд чи це раціонально. За два з половиною місяці ця ситуація вичерпає себе.

Подібні розмови були з боку інших країн також. Тієї ж Угорщини. Наша держава веде діалог з країнам ЄС?

Зараз це питання підняла Польща. Інші країни просто доєдналися. Угорщина завжди рада приєднатися до українських проблем. Головна проблема виникла з Польщею. Діалог ми маємо, але треба просто перетерпіти.

Люди налякані

Яка загалом ситуація в Одесі? Як люди справляються? Як часто лунають тривоги?

Тривоги часто. Люди налякані. Тому що одна справа, коли звучить тривога і нічого не відбувається, а інша – коли Росія здійснює жорстокі атаки. Але одесити тримаються, присутні почуття гумору та сміливість. Хоча це не просто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пригодовані депутати-зрадники потрібні владі" – політолог про викриття Пономарьова

Великих руйнувань зазнав православний храм Одеси – кафедральний Спасо-Преображенський собор, який належить РПЦ. Відновлювати його збираються на бюджетний кошт? Звучать думки, що поки храм не перейде до ПЦУ, не варто цього робити. Погоджуєтеся? Яка думка у містян?

Стовідсотково не треба за бюджетні кошти цього робити. На ці гроші маємо купувати дрони, РЕБ, автівки, зброю. Маємо платити гроші військовослужбовцям. Який сенс у стадіонах, музеях і тротуарах, коли прилітають ракети і все це нищать? Нам треба перемогти – це найголовніше. Барабани та серіали почекають. Теж саме і собор.

На майбутнє я взагалі виступаю за заборону московської церкви в Україні. Цей найбільший православний собор має стати частиною Православної церкви України. В Одесі та області домінує московський патріархат. Процес переходу є, але він дуже повільний.

Держава мала би просто заборонити московську церкву

Це погана робота держави чи позиція містян?

Перше – тут є певна традиція, яка вже склалася. А щодо держави – вона мала би просто заборонити московську церкву. Цей законопроєкт лежить в Раді з осені минулого року. Я є його співавтором. Бо це не церква, а відділення ФСБ. Тут не те, що погана робота держави, – її взагалі немає.

Наскільки священники РПЦ в Одесі проросійські?

Керівництво однозначно проросійське. Хоча бачили, що останній удар по собору в Одеській ієрархії викликав шок. Щодо священиків ситуація різна. Але не розумію, як можна служити у церкві, голова якої благословляє росіян вбивати нас.

Сама міська влада – проукраїнськи налаштована? Чи є проблеми з чиновниками?

Проблем з патріотизмом зараз не видно, бо ніхто не стане ризикувати. У нас інші проблеми – все керівництво міської ради фактично під слідством за корупційні справи. Хтось був в СІЗО, хтось вийшов нещодавно, по комусь справи у суді. Ситуація непроста.

Попри важку ситуацію, у місті залишаються люди, що не сприймають цю війну, публічно слухають російську музику. Наскільки багато таких людей? Війна багатьох змінила?

Війна змінила багатьох, але не всіх. Стало набагато менше таких людей. Але суттєвий прошарок досі залишається.

Зараз ви читаєте новину «"Одеса для Путіна – ціль номер один" – Олексій Гончаренко ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути