понеділок, 30 липня 2012 15:53

"Об'єднана опозиція - це тимчасовий шлюб за розрахунком" - політолог про 60 обраних

"Об'єднана опозиція - це тимчасовий шлюб за розрахунком" - політолог про 60 обраних
Політологу Карасьову нинішній список Об'єднаної опозиції нагадує "Нашу Україну" 2007 року. Фото: PHL

Перші 60 номерів списку Об'єднаної опозиції, яку 30 серпня на з'їзді оголосив Олександр Турчинов, для Gazeta.ua прокоментував політолог Вадим Карасьов.

Чому у списку немає депутатів від Народної самооборони?

Бо від них лідери опозиції відкупилися Іриною Луценко. Нею замінили всіх депутатів від НС. Якби її не взяли, було б потрібно брати і Олеся Донія, і Юрія Гримчака, і Володимира Ар'єва. Всіх помітних людей звідти. Це дуже вдалий хід "Батьківщини", щоб не давати додаткових місць Народній самообороні. Не можу сказати, що це гарно чи негарно - це питання політичної стратегії і тактики виборчої кампанії. І це питання до самої НС - чи погодяться вони на це чи ні. А, отже, до Юрія Луценка. Саме він мав би публічно заявити про те, чи погоджується з таким списком. Варто було б сказати, що він не рекомендує Ірині йти на вибори і вимагати натомість включити до списку його соратників-однопартійців, які його завжди захищали. Бо дружина захищає його в силу родинних обставин, а соратники - в силу обставин політичних. У цьому велика відмінність. Але це внутрішнє питання родини Луценків, чи вони погодяться на такий розмін.

Чому немає нікого від Народного руху, крім самого Бориса Тарасюка?

Бо не можна включити у шістдесят позицій усіх бажаючих. Там місця всім не стане. Тарасюк своє питання вирішив. Він у прохідній, першій частині списку під дев'ятим номером. Решта "рухівців" ніяких шансів не мають. Немає сьогодні ні фінансів, ані виборців у НРУ. "Не до жиру, быть бы живу". Ну, може Коваль чи Чорноволенко потраплять до парламенту. Вони обидва досить сильні депутати, можуть піти по мажоритарці.

Микола Княжицький - одинадцятий. Це через ТВі?

Так, це ж інформаційний ресурс. З погляду проведення виборчої кампанії це дуже важливо. Це не через політичні заслуги Княжицького, а саме через медійну складову. На шістдесятому місці Олена Кондратюк - дружина Богуцького, генерального директора ICTV. Це теж для того, щоб мати певні можливості бути висвітленим у медіях. Просто опозиція зараз не має гарантії, що її допустять бодай на якийсь канал. І трохи перестраховується.

Багато для вас несподіванок?

Особливих не було. Здивувало невисоке місце Андрія Сенченка, який дуже потужний політик, присутній у медіях, дуже грамотний. Але чомусь він аж у четвертому десятку. Тоді як Людмила Денисова набагато вище. Незрозуміло за що таке високе місце в Андрія Парубія. Напевне, через відстоювання прав української мови. Дивно, що немає Ксенії Ляпіної, інших відомих політиків.

Леся Оробець - двадцять шоста. Чому?

Бо Яценюк не має своїх депутатів. А вони йому вкрай потрібні, щоб мати "фракцію у фракції". Внутрішня боротьба в опозиції нікуди ж не подінеться. Будуть групи Турчинова, Кожем'якіна, Яценюка, Тимошенко... Об'єднана опозиція - це тимчасовий шлюб за розрахунком. Невідомо як усе закінчиться.

Яка тенденція перемогла?

Що у влади, що в опозиції - те саме. Непрозора, неаргументована, без впливу громадськості система складання списку. Я розумію, Юрій Луценко сидить несправедливо. Але це не привід брати його дружину, лише заради прізвища. Ну так не буває! Дружина, навіть політв'язня - це не професія політика. Та ж таки опозиція розкритикувала Наталю Королевську за включення Андрія Шевченка. А сама зробила те саме. Стільки депутатів, що реально працювали і були корисні, відомі, відносно чесні - і вони залишаться поза списком. Можливо, і поза парламентом. Це практика закритого списку. Доти, доки їх закрито, залаштунково формуватимуть, враховуватимуть не думку людей, не їхню волю, не рейтинг, не потенціал, не публічність політика. А ось такі наші вічні критерії - належність до родини, особиста лояльність, належність до медійних чи бізнесових структур. Звідки у нас візьметься нормальна Верховна Рада? Якщо навіть опозиція не демонструє публічності, прозорий підхід до формування списку. Це зробити важко, але можна було подати приклад.

Це погано?

Так. Адже одноособового лідера немає, команди однодумців теж. Там зібрали всю солянку з опозиційних політиків. І "За Україну", і Народний рух, і Самооборона, і "Батьківщина", і "Фронт Змін". Мені це нагадує "Нашу Україну" 2007 року.

Скільки прохідних місць у цьому списку?

Від сімдесяти до дев'яноста. Якраз зараз почнеться дика боротьба за те, щоб потрапити у цю десятку - від 60 до 70. Бо далі починається дуже непевна зона, у яку ніхто особливо не хоче. І починають йти з фракції люди. Зокрема, Міщенко, якого явно обділили. Далі буде ще цікавіше.

Зараз ви читаєте новину «"Об'єднана опозиція - це тимчасовий шлюб за розрахунком" - політолог про 60 обраних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути