Ексклюзиви
середа, 26 травня 2021 10:47

Обрання керівника САП: активісти назвали 21 недоброчесного кандидата, серед них - "слуга народу"

Обрання керівника САП: активісти назвали 21 недоброчесного кандидата, серед них - "слуга народу"
Конкурс розпочався цього року. Фото: УНН

Після двох етапів конкурсу на посаду керівника й заступника керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури претендує 37 кандидатів. Про це повідомив Центр протидії корупції.

Поміж них 21 - у діях і документах яких виявлено порушення щонайменше одного з п'яти критеріїв доброчесності:

- належне декларування;

- відповідність способу життя задекларованим доходам;

- професійна етика, політична нейтральність;

- інші порушення доброчесності (порушення правил академічної недоброчесності, випадки неврегульованого конфлікту інтересів тощо).

Організації ЦПК, Фундація DEJURE, Автомайдан і Transparency International Ukraine проаналізували майно, спосіб життя, професійний шлях і політичні зв'язки кандидатів, і сформували перелік претендентів, репутація яких — під сумнівом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський два роки закривав очі на Вовка

З такими кандидатами можна ознайомитися ТУТ.

У список недоброчесних, зокрема, потрапив народний депутат від "Слуга народу", голова комітету з питань правової політики Андрій Костін.

Той 2019-го й 2020-го не декларував жодного місця проживання в Києві, хоча щомісяця отримував 20 тис. грн бюджетної компенсації для оренди житла або оренди готельного номера.

Не задеклароване також і місце проживання доньки кандидата, яка з 2019 року працює в Києві помічницею-консультанткою іншого народного депутата, колеги з фракції "Слуга народу" Андрія Задорожного.

Позаторік Костін продав дві квартири в Одесі, але не подав до НАЗК повідомлення про суттєві зміни в майновому стані — дохід на суму 1,2 млн грн.

Одну з квартир продав за 718 тис. грн. За деклараціями, її вартість на момент придбання 2010 року видається сильно заниженою — 15,7 тис. грн або приблизно $ 2 тис. Схоже на намір "оптимізувати" оподаткування.

Також активісти заявляють про невідповідність критерію політичної нейтральності.

Костін є членом політради й народним депутатом від "СН", раніше був депутатом Одеської міської ради від партії "Фронт змін".

Дружина "слуги" працює помічницею-консультанткою його колеги в партії, парламенту й комітету Дирдіна, а дружина Дирдіна — помічницею-консультанткою Костіна. Схожий "обмін" є й між депутатом Задорожним. Помічницею-консультанткою останнього працює донька Костіна, а, імовірно, син Задорожного — помічником-консультантом Костіна. Це — можливі випадки кумівства (використання службових повноважень в інтересах близьких осіб).

Крім того, активісти нагадують: Костін відповідальний у парламенті за судову реформу. Проте саме в період його керівництва комітетом належна судова реформа блокувалася, а необхідні законодавчі зміни й пропозиції спотворювалися.

Зокрема, зупинився процес перезапускання Вищої кваліфікаційної комісії суддів, через що бракує вже майже 2 тис. суддів. Замість перезапускання Вищої ради правосуддя почалося її посилення. А суддів Конституційного суду парламент і далі призначає без впровадження прозорого конкурсу.

Серед інших недоброчесних кандидатів активісти називають в. о. керівника САП Максима Грищука.

Заступник керівника Офіса президента Олег Татаров, якого підозрюють у хабарництві, має зв'язки з членами комісії з обрання керівника САП, повідомляли журналісти.

Конкурс розпочався 25 січня. Торік у серпні Назар Холодницький звільнився з посади голови САП. Працював понад чотири роки. Обов'язки керівника виконує Максим Грищук.

Кандидатів на керівні посади до САП добирають через перевіряння на поліграфі й практичні завдання.

Зараз ви читаєте новину «Обрання керівника САП: активісти назвали 21 недоброчесного кандидата, серед них - "слуга народу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути