понеділок, 05 листопада 2012 12:23

Обнулення списків не вирішить проблеми — політолог радить опозиції піти більш дієвим шляхом

Обнулення списків не вирішить проблеми — політолог радить опозиції піти більш дієвим шляхом
Віталій Бала не радить опозиції складати мандати. Фото: glavcom.ua

Обнулення списків, про можливість чого раніше говорили лідери Об'єднаної опозиції, може не спрацювати.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перевибори нікому не потрібні: влада їх не боїться, а опозиції треба готуватися до президентської кампанії

"Наскільки мені відомо, це достатньо проблематично (обнулити списки — gazeta.ua). Під час перевиборів зробити це набагато простіше. Не дати можливості працювати обраній Верховнй Раді протягом періоду часу, передбаченого чинним законодавством, щоб розпустити парламент. Але й ця можливість залишається під великим питанням", - вважає експерт.

"Я б пішов на місці опозиції іншим, більш дієвим шляхом, - додав політолог. - Вимагав відміни рішень виборчих комісій і судів, щоб відстояти свою позицію. А якщо цього не вийде — піти на перевибори в окремих округах. Це той мінімум, який можна виконати. Для прикладу — 94 округ, де 30 тисяч людей були позбавлені конституційного права на волевиявлення. Треба ініціювати судові позови тих 17 тисяч, які проголосували за опозиціонера, до Засухи, що вона сама себе назвала депутатом, до суду, який позбавив їх цієї можливості, до ОВК. Це був би достатньо цікавий "прецедент" і сигнал як для влади, так і для міжнародної спільноти, що ми маємо 17 тисяч судових позовів".

Бала пояснив, що маральна перевага зараз на боці опозиції.

"Яким чином вона зможе цим скористатися, час покаже. Але з обнулінням списків є питання, чи вирішить це проблему", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми не боїмося перевиборів": "Свобода" також готова скласти мандати

Окрім того, через це опозиція легко може спровокувати ситуацію, коли влада не матиме стійкої більшості у парламенті.

"Віктор Балога у себе на фейсбук написав, що якщо ЦВК не виправить помилки, він теж не братиме мандат. Реально опозиція має перевагу і її треба використати. Великі заяви робити — це звичайно дуже добре, але треба мати конкретний дієвий план, який можна і реально використати. А владі навпаки — радив би відмінити усі дурниці, які понаприймали. Рішенням ЦВК пробувати виправляти ситуацію, нівелювати усей цей негатив, який у першу чергу відіб'ється на репутації президента за кордоном. Мені не зрозуміла поведінка влади і мовчання президента, який закликав до чесних виборів. Тому я не виключаю можливості судових позовів людей, голоси яких нівелювалися, навіть до президента, який не забезпечив виконання їх прав. Насправді, є багато як інформаційних технологічних моментів, які можна було б використати, так і практичних", - зауважив політолог.

Зараз ви читаєте новину «Обнулення списків не вирішить проблеми — політолог радить опозиції піти більш дієвим шляхом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути