середа, 02 жовтня 2013 17:40

"Нюхайте газ, дєткі! Це революція" - міліція вдруге побилася з опозицією під Київрадою
15

Фото: Фото: Сергій Старостенко

- Ой, забув чого прийшов, - каже 71-річний Іван Пантелеймонович із довгою сивою бородою та червоним носом. Підтанцьовує під пісні Тараса Чубая, що лунають з колонок. Від нього тхне перегаром. У середу вранці він стоїть під Київрадою. - Заради чого ми вийшли?

- Справедливости! Чтоб совесть у них проснулась,- показує на вікна мерії киянка Катерина Василівна, 71 рік. Руки ховає в кишені, на вулиці холодно. - Современная власть нам не подходит. Мы хотим, чтоб пенсию нам увеличили, життя стало лучше. Чтоб нормальная власть была, народная. Выборы должны быть.

- Но революции нам не надо, - додає інший літній чоловік.

- Да. Но дальше так жить невозможно. Пенсия 1100 гривен. Квартира 400 гривен в Днепровском районе, лекарства 400-500. На продукты остается 200 гривен в месяц. Это нормально? Нам хотябы 2,5 тысяч дали. Чтоб могли нормально одеться, а не из сэконда, питание было приличное. Иногда бывает есть нечего, холодильник отключен. Спасибо, соседи добродушные - у них село есть, то одна картошку несет, другая яблоки. Вкус мяса и масла забыла. Вот на мне курточка - соседка отдала, сапожки потертые - внучка. Таких как я миллионы. Все достало. 22 года у нас одні балачки. У нас страна больная раком с большущими метастазами.

Її оточують кількадесят людей пенсійного віку. Слухають. Потроху на площу прибувають жителі з різних районів Києва з прапорами та плакатами. Перед входом в будівлю за зв'язаними металевими секціями стоять "беркутівці". Їх тут кілька сотень. Двері закриті, з відкрученими ручками. Всередину нікого не пускають. На прилеглих вулицях припарковані 23 автобуси з "Беркутом". Напередодні опозиціонери заявили, що не дадуть засідати депутатам Київради, повноваження яких закінчилися у червні. Вже протестували 11 липня, билися з правоохоронцями.

- В Києві 29 тисяч членів "Батьківщини", а вони три года водять за бабло бабушок і дєдушок, - обурюється один з колишніх депутатів Київради. - Це опозиція, бл..дь? Та обдзвоніть своїх людей та хоч нагадайте, що ви є. О, майбутній мер іде, - вигукує до нардепа-"свободівця" Андрія Іллєнка. - Привіт!

Двоє жінок похилого віку розгортають плакатат: "Опозиція — не блокуйте виділення коштів чорнобильцям та афганцям".

- Ми прийшли, щоб був порядок, а Київрада робила, - каже киянка 75-річна Ольга Давидівна. - Хочемо, щоб у нас були заробітки, як у них — по п'ять-двадцять тисяч. А в мене 1100. 700 тільки за квартиру. Діти не роблять, не можуть устроїтися. Нас прислали сюди з ЖЕКу. Може, колись пайок дадуть.

До жінок підходить "свободівець" 41-річний Андрій Мохник із помічником. Фотографує на мобільний інший плакат "Фашисти також пропонували нам СВОБОДУ".

- Ти бачив це епохальне гасло? - сміється Мохник і штурхає ліктем свого помічника.

- Ой, Мохник, мій сусід, - вигойкує Ольга Давидівна. Тицяє плакат в руки жінці, що стоїть поруч, ховається за її спиною.

Мохник разом із колегами Андрієм Іллєнком та Володимиром Яворівським підходять до паркану біля центрального входу, просять міліціонерів їх пропустити. Ті мовчать.

- Коли йдем махаться? - питає "свободівець" Руслан Андрійко в Іллєнка.

- Кажуть, можна зайти через громадську приймальню. Пішли, - відказує той.

Депутати разом із кількома десятками молодиків йдуть до бокового входу. Тут в два ряди стоять "беркутівці". Перед ними — шеренга міліціонерів. З десяток депутатів пускають за паркан, але далі хід блокують. Так вони там стоять годину.

- Пропустіть народних депутатів! - кричать їхні помічники. Юрба напирає. Дехто із хлопців натягують на обличчя чорні маски.

- Там бійка! - вигукує хтось із натовпу. Дехто біжить до центрального входу. Тут кілька сотен мітингувальників навалюються на паркан, виривають по секції із рук міліціонерів. Кидають на сходи. "Беркутівці" вишиковуються в сім рядів.

- Подстілки Януковича! - кричить на них жінка у рожевому береті. - Витягуйте їх по одному як гнид!

На підмогу правоохоронцям біжать п'ятдесят "беркутівців". Починають штурхати людей. Прискають газом.

- Де депутати? Сцикуни! - хтось вигукує.

У натовп летять кілька димових шашок. Площа в білому димі. Юрба відступає. За 10 хв. знову навалюється. Звідти троє міліціонерів несуть на руках непритомного "беркутівця". В нього на обличчі кров. Всаджують на тротуар. Їх обступають люди.

- Це тобі, с.ка, за те, що ти мене пиз..в, - бігає біля нього літній чоловік в шкірянці і чорному кашкеті.

Поруч на пластмасовий стілець всаджують члена політради "Свободи" Юрія Ноєва. У нього рясно ллється кров із носа. Ноєвий відкидає голову назад. Жінка затикає ніздрі серветками. Вони вмить наливаються кров'ю. Ще кількох "беркутівців" висмикують із першого ряду. Котять вниз по сходах. В одного виривають кийка і б'ють по спині.

Молодий чоловік із зеленим капюшоном на голові та рюкзаком за спиною ходить біля "Беркуту". Декому рукою б'є по склу шолома:

- Дєткі, тоже нюхаєм газ! Рєбятка, це революція!

Правоохоронці не реагують на нього. Лише один зривається:

- Убери свои руки! Сейчас вь..бу!

- Ты на службе! Закрой свой вонючий рот! - вступається жінка.

По сходах біжить чоловік років 50-ти й вигукує:

- Треба було сюда з вилами іти. Якого х..я отаке робить? Треба самим іти. А то повиставляли тут дітей з училища!

Інший чоловік декламує "беркутівцям" вірш з матюками про президента.

Бійка припиняється. Перед присутніми на сходах стають нардепи. Лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк оголошує, що звертатимуться до Віктора Януковича, аби в Києві призначили вибори.

- Ну всьо, Сєня пропіарився, - посміхається один зі "свободівців".

О 10.35 акція завершується. Тривала трохи більше години. Співають гімн.

- Через такі провальні акції нівелюється роль вулиці, - зітхає "ударівець" 33-річний Сергій Каплін. - Очевидно, забагато ми таких провели. Сумно за такі недопрацювання і дилетантство. Сміх і ганьба опозиції за таку акцію.

Яценюк із нардепами їдуть у райвідділок, куди відвезли чотирьох учасників акції. Проти них порушили кримінальні справи за дрібне хуліганство та непокору міліції. Тих відпускають. Одного везуть у лікарню з підозрою на струс мозку.

У цей час всередині Київради чотири поверхи охороняють правоохоронці. Ліфти вимкнені. За 3 год провладні депутати розглядають 119 питань, зокрема передали прокуратурі та міліції кілька комунальних приміщень, дали дозволи на проекти забудов.

Зараз ви читаєте новину «"Нюхайте газ, дєткі! Це революція" - міліція вдруге побилася з опозицією під Київрадою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

94

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути