субота, 16 вересня 2017 13:39

Новий освітній закон розширить можливості дітей з нацменшин

Новий освітній закон розширить можливості дітей з нацменшин
Мовна стаття Закону "Про освіту" усуває існуючу дискримінацію національних меншин в частині доступу до вищої освіти. Фото: Українська правда

Мовна стаття Закону "Про освіту" усуває існуючу дискримінацію національних меншин в частині доступу до вищої освіти.

Про це заявила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

"Згідно з офіційною статистикою, в Україні навчається близько 400 тисяч дітей національних меншин в 735 навчальних закладах. У цих школах навчання здійснюється мовами національних меншин, при цьому український вивчають як предмет, на що відводиться 2 години на тиждень", - розповіла Гриневич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ готовий передати на експертизу Раді Європи мовну статтю

Вона зазначила, що ситуація, яка склалася, "робить заручниками дітей цих мовних меншин і ізолює їх в межах громади".

Новий Закон "Про освіту" передбачає, що в дитячих садах і початковій школі діти з національних меншин зможуть вчитися на рідній мові. При цьому тут же вони почнуть вивчати державну. Це допоможе без зайвого стресу перейти далі в базову і старшу школу, де мовою навчання буде українська.

Міністерство освіти і науки України готове до створення консультативної робочої групи з представників зацікавлених посольств і міжнародних організацій для спільного вироблення механізму імплементації нового Закону України "Про освіту".

5 вересня народні депутати 255 голосами підтримали освітню реформу. Ключовими її нововведеннями стала 12-річна школа, підвищення зарплат вчителям. Із 1 вересня наступного року дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову.

Занепокоєння освітньою реформою в Україні висловили Болгарія, Угорщина, Румунія та Молдова. Там вважають, що український "Закон про освіту" порушує права їхніх меншин.

Зараз ви читаєте новину «Новий освітній закон розширить можливості дітей з нацменшин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути