субота, 14 квітня 2012 17:24

Новий КПК погіршить захист громадян: законодавці вводять адвокатську монополію — правозахисник

Новий КПК погіршить захист громадян: законодавці вводять адвокатську монополію  — правозахисник
Дмитро Гройсман розповів про мінуси нового КПК. Фото: ua-pravda.com

За новим Кримінально-процесуальним кодексом захисником обвинувачуваного може бути тільки професійний адвокат, який є у державному реєстрі. Координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман вважає, що це погіршить захист громадян. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Це значно погіршить захист і правову допомогу учасникам кримінального процесу, - каже правозахисник. - До того ж, така норма — антиконституційна. Законодавці вводять адвокатську монополію на захист громадян. Якщо обвинувачуваний чи потерпілий захоче отримати юридичну допомогу, він має звертатися до адвоката. А де проста людина візьме гроші, якщо вона, наприклад, потерпіла від мажора? Раніше кожен міг звернутися до правозахисника, юриста, зрештою, до родича і отримати захист. Тепер це буде неможливо".

На думку Гройсмана, обладнання залів суду в режимі відеоконференцій прогресивно, але цим порушується конфіденційність стосунків адвоката і підзахисного.

"Таке обладнання уже працює, наприклад, в Київському апеляційному суді, - зауважив фахівець. - Адвокат приходить до суду, а засуджений знаходиться у СІЗО, його не треба возити на засідання. З одного боку, це зручно. Але з іншого, порушується конфіденційність спілкування адвоката із клієнтом. Він не може порадити, що треба сказати, як сформулювати відповідь, де промовчати тощо. Адже, щоб дати таку можливість, суддя має вийти із залу суду або тимчасово припинити відеоконференцію, аби адвокат поїхав до СІЗО і пошептався з клієнтом".

В умовах вітчизняної практики правосуддя жоден кодекс не урівноважить права обвинувачення і захисту, переконаний правозахисник.

"Звичайно, у новому КПК права дещо урівноважуються. Але є українська практика. Прокурор перед початком справи заходить до судді, залишає в нього верхній одяг, п'є з ним каву, править теревені, а потім іде до зали суду. Тобто наявні непроцесуальні приватно-ділові відносини однієї із сторін процесу із суддею. Крім того, часто судді та прокурори пов'язані кумівством, родинними чи дружніми зв'язками, разом відзначають свята, ходять до саун з дівчатками. Чи може в такому разі суддя бути об'єктивним до сторони захисту?" - додав Гройсман.

Як повідомлялося, Верховна Рада затвердила Кримінально-процесуальний кодекс.

"Новий кодекс суттєво посилює захист прав громадянина. Відтепер ми вводимо в законодавче поле України рівні права для сторін звинувачення і захисту", - заявив президент Віктор Янукович.

Зараз ви читаєте новину «Новий КПК погіршить захист громадян: законодавці вводять адвокатську монополію — правозахисник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути