вівторок, 04 грудня 2012 20:15

"Новий КПК — наче витвір видатних антиутопістів" — Власенку не подобається негласний забір ДНК і таємний обшук

"Новий КПК — наче витвір видатних антиутопістів" — Власенку не подобається  негласний забір ДНК і таємний обшук
Сергій Власенко: новий КПК дозволить тиснути на неугодних режиму. Фото: wek.com.ua

Народний депутат від "Батьківщини", адвокат Сергій Власенко впевнений, що новий Кримінально-процесуальний кодекс порушує базові права людини.

Про це він розповів у коментарі Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий КПК дозволяє без відома особи використовувати зразки ДНК і відбитки — правники б'ють на сполох

Зокрема, Власенко наголошує, що нове законодавство дозволяє використання відбитків пальців, крові та зразків ДНК без відома особи.

"Ця стаття КПК порушує базові права людини. На жаль, це не єдина норма, яка порушує базові права людини. Але вона одна із найбільш страшних. Новий КПК повністю прописаний для декількох цілей. По-перше, щоб спростити так званим правоохоронним органам можливість фальсифікувати докази у справі. По-друге, щоб чинити тиск на тих, хто в тій чи іншій мірі не згоден з діючим режимом. Інакше, я не розумію, в чиїй хворобливій уяві народилася ця стаття. Виявляється, що зразки для порівняльного аналізу можна відбирати негласно. Що це за абсурд?", - дивується правник.

"Між іншим, КПК дозволяє правоохоронцям таємно проникати в житло, - додав Власенко. - Портнов (Андрій Портнов — gazeta.ua) виступає і каже, що це буде можливо за рішенням суду. Та мені байдуже, на підставі чого порушуються мої базові права. Плюс, у них є стаття 260, яка дозволяє здійснювати відеоспостереження за особою. Там немає обмеження, що, припустимо, цього не можна робити в квартирі. Це такий сюрреалізм, про який писали видатні антиутопісти, на кшталт Джорджа Оруелла у своїх романах. Саме це сьогодні реалізує Віктор Янукович під гаслом нібито демократичної реформи кримінального процесу".

За словами політика, в жодній демократичній країні світу про подібні норми навіть не згадували б.

"Нехай ці мудрі пани мені назвуть хоч одну країну світу, в якій закон дозволяє проводити таємний огляд житла. Не публічних приміщень, як кабінет чи офіс, а саме житла. Де таке можливо? Європейський суд прийняв цілу низку прецедентних рішень, в яких аналізував, зокрема, норми законодавства Німеччини щодо прослуховування телефонних переговорів. Він встановив, що у деяких випадках це неконституційно і порушує Європейську конвенцію. А тут мова йде про проникнення в житло. Це пряме порушення статті 8 Європейської конвенції і статті 30 української Конституції. Вона говорить про те, що не допускається проникнення до житла, чи іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку, інакше як за вмотивованим рішенням суду. Але мова йде про обшук в розумінні КПК 1961 року, а не про таємний обшук. Стаття 32 Конституції говорить, що ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків передбачених Конституцією. Таємне проникнення в квартиру, хіба не є втручанням в особисте життя? А встановлення у мене в квартирі відеокамери на підставі статті 260 — це що не втручання у моє приватне життя?", - обурився Власенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Портнов упевнений, що критика нового КПК необгрунтована

Він також наголошує, що тепер жоден українець не може почуватися безпечно навіть у власній квартирі.

"Кожен, хто в спідній білизні ходить по квартирі, просто повинен задуматися, може у нього стоїть відеокамера прихована і його сбушники знімають? Деякі мої не зовсім професійні колеги розказують, що таке було в старому КПК. Та ніколи такого не було в ньому, бо це б було незаконно", - зауважив адвокат.

Зараз ви читаєте новину «"Новий КПК — наче витвір видатних антиутопістів" — Власенку не подобається негласний забір ДНК і таємний обшук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути