вівторок, 19 березня 2013 14:09

Новий голова Китаю буде боротися із США за вплив в Африці й арабських країнах

Новий голова Китаю буде боротися із США за вплив в Африці й арабських країнах
Фото: ukr.obozrevatel.com

Новий голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін при досить обережній зовнішній політиці все-таки буде приймати незбалансовані односторонні рішення. Про це у коментарі Gazeta.ua заявив експерт з міжнародних відносин Сергій Толстов.

"Не дивлячись на те, що Китай не хоче оголошувати свою валюту як резервну МВФ, він буде розраховуватися юанями з іноземними партнерами. У цих рішеннях точок дотику з американцями немає, тому що вони зацікавлені в тому, що утримувати долар у якості основної світової валюти", - сказав експерт.

На його думку, продовжуватиметься пряма конкуренція Китаю із США у країнах Африки. Тут у Китаю із Америкою немає узгоджених рішень. Країни фінансуватимуть різні політичні сили, і яка з сил отримає перемогу на виборах чи при державному перевороті, та сторона і буде керувати економічною політикою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народна підтримка: у Ющенка - найменша, у Кличка - найбільша

"Політичні перевороти в ісламських арабських країнах часто відбуваються за підтримки Заходу. І тоді китайців позбавляють всіх концесій і угод, які були ухвалені при попередній владі в країні. Захід намагається не допускати китайський капітал до купівлі компаній з новими технологіями. Але потім китайські інвестори як правило повертаються на ці ринки. Західні компанії не дуже хочуть працювати у в цих країнах через побоювання, що їхній персонал можуть захоплять терористи в якості заручників. І просто бояться входити в нестабільні зони. Китайці часто знаходять способи убезпечити себе і намагаються триматися в арабських країнах", - відмітив Толстов.

Стосовно України він зазначив, що тут і по всій Східній Європі має пріоритети у портовій інфраструктурі, транспортних, енергетичних і сільськогосподарських проектах. Але у цих регіонах активність навряд чи буде такою високою як у країнах Азії чи Африки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович і Азаров спілкуватимуться лише з цивілізованими парламентарями

"У внутрішній політиці пріоритетнім завданням буде розвиток власного військово-морського флоту, бо військовий потенціал розглядається як гарантія безпеки країни. Також китайські політики сфокусуються на соціальних питаннях, створенні середнього класу. Окрім цього, на останньому з'їзді компартії Китаю мова йшла про недостатній розвиток наукової сфери. Гадаю, невдовзі у цій галузі розпочнуть серйозні реформи", - припустив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Новий голова Китаю буде боротися із США за вплив в Африці й арабських країнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути