пʼятниця, 21 червня 2013 09:26

Нова Конституція зберігає порядок обрання президента, а частину його повноважень передає ВР

Нова Конституція зберігає порядок обрання президента, а частину його повноважень передає ВР
Фото: naub.oa.edu.ua

Новий проект Конституції, який розглядатиметься в п'ятницю Конституційною асамблеєю, передбачає збереження порядку обрання президента, але пропонує передати частину його повноважень Верховній Раді. Про це йдеться у проекті, текст якого наводить газета "Комерсант", повідомляє "Українська правда".

"Пропонується зберегти порядок обрання президента на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п'ять років", - сказано в проекті.

Водночас в проекті не конкретизується, в один чи два тури. Між тим в проекті зазначається, що одна й та ж сама людина не може обиратися президентом більше ніж два строки підряд, незалежно від факту внесення у період її президентства змін до Конституції.

За новим проектом, президент подає кандидатури міністрів до Верховної Ради, крім того він також вносить до ВР кандидатури на посаду Голови Нацбанку, СБУ, Генпрокурора, АМКУ та Фонду держмайна. Наразі кандидатури членів уряду, генпрокурора та інші президент затверджує сам.

Між тим президенту пропонується надати право безстроково призначати на посади суддів судів загальної юрисдикції на підставі подання Вищої ради юстиції.

Також регулюється порядок імпічменту президента – у разі вчинення ним злочину. Обвинувачення має висувати не менше третини від конституційного складу ВР. Саме ж рішення має прийматись не менше як двома третинами конституційного складу ВР з урахуванням висновку КС. Пропонується вилучити положення про надання Верховним судом висновку з приводу імпічменту.

Крім того, в оновленій Конституції пропонується обмежити недоторканність народних депутатів України, встановивши, що депутат не може бути затриманий чи заарештований без згоди парламенту до винесення обвинувального вироку щодо нього, за винятком затримання на місці злочину, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Нова Конституція зберігає порядок обрання президента, а частину його повноважень передає ВР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути