вівторок, 18 січня 2022 16:18

Німецька міністерка після Києва полетіла в РФ домовлятися про нормандську зустріч

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок 18 січня провела у Москві переговори зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим.

Бербок заявила про необхідність продовження мирного врегулювання на Донбасі у межах "нормандського формату", йшлося на пресконференції після цієї зустрічі.

"Важливо наповнити конкретним змістом нормандський процес, щоб нарешті досягти прогресу у впровадженні Мінських угод. Учора в Києві і сьогодні в Москві я обговорювала ці кроки. Ми зважували зустрічні пропозиції і говорили про те, як знову запустити процес. Чудово, що усі сторони заявили про підтримку "нормандського формату" та Мінських угод та добилися спільного розуміння щодо продовження роботи на їхній базі, аби підготувати нову спільну зустріч", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина припинила сертифікацію "Північного потоку-2"

Попередній підсумок переговорів полягає в тому, що РФ погодилася почати кроки в цьому напрямку, вважає Бербок. Водночас Лавров наголосив, що Росії не потрібні беззмістовні перемовини, лише щоб "президент України Володимир Зеленський міг знову сказати, що за його ініціативою зібралася група шановних керівників". Головне, на думку Росії, - це надати Донбасу особливий статус.

Автор: Reuters
  РФ погодилася почти кроки в напрямку переговорів
РФ погодилася почти кроки в напрямку переговорів

"Надії на Київ немає. Надія тільки на Берлін і Париж, що вони змусять пана Зеленського виконати те, що він багаторазово обіцяв. Щойно буде ясність щодо тих повноважень, які згідно з Мінськими угодами мають отримати Донецьк і Луганськ, інші питання зможуть вирішуватися набагато легше", - заявив Лавров.

Бербок відвідала російську столицю після візиту до Києва, де засвідчила підтримку України з боку Німеччини на тлі агресивних дій з боку РФ.

Учасницями "нормандської четвірки" є Україна, Німеччина, Франція і Росія. 6 січня РФ заявляла про готовність провести у "нормандському форматі" наступні перемовини з Україною щодо Донбасу.

Президент Володимир Зеленський вважає можливими перемовини з Росією щодо Донбасу не лише у "нормандському форматі". Він наголосив, що Україна лишається відданою продовженню переговорів у форматі "нормандської четвірки". Утім, Зеленський не бачить потреби проводити нормандський саміт просто заради зустрічі й чекає на розв'язання лідерами накопичених питань. Наприклад, відкриття КПВВ на адмінлінії з Донбасом. Також Зеленський визнав, що ефективності "нормандського формату" зараз немає.

Зараз ви читаєте новину «Німецька міністерка після Києва полетіла в РФ домовлятися про нормандську зустріч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути